Tijdelijke rechtbank Amsterdam

Tijdelijke rechtbank Amsterdam

Door: Petra Starink | 17-11-2016

In Amsterdam is bouwdeel G van de tijdelijke rechtbank in gebruik genomen. De interim-nieuwbouw is gerealiseerd aan de Parnassusweg en vormt samen met de bestaande torens E en F de volledige tijdelijke rechtbank. Cepezed en cepezedinterieur vervaardigden integraal het architectonisch en interieurontwerp.

De komende vijf jaar vindt in het pand een groot deel van de rechtspraak plaats. Ook fungeert het in die tijd als hoofdingang van het gerechtscomplex. De overige bestaande bouw wordt ondertussen vervangen door een nieuwe permanente huisvesting. Bouwdeel G is binnen een Design, Build, Maintain & Remove (DBMR)-opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) gerealiseerd door consortium DPCP, een combinatie van Du Prie bouw & ontwikkeling en ontwikkelaar cepezedprojects.

Aanpasbaar ontworpen

Het gebouw is goed aanpasbaar ontworpen en laat straks de mogelijkheid tot steeds ander gebruik door steeds andere bewoners op steeds andere locaties; de verwijdering en het hergebruik zijn binnen de opdracht contractueel vastgelegd.

Demonteren en remonteren

Om het bouwdeel zo aanpasbaar en circulair mogelijk te maken, is het ontworpen als kit of parts en even makkelijk te monteren,  demonteren en remonteren. Samen met ingenieursbureau IMd heeft cepezed bijvoorbeeld een speciaal bevestigingssysteem voor de kanaalplaatvloeren ontwikkeld, dat ontkoppeling en hergebruik van de vloerdelen optimaal faciliteert. Ook bij de knopen van de staalconstructie is extra rekening gehouden met de- en remontage.

Uitstraling

Het interim-karakter van het gebouw doet echter geenszins afbreuk aan de kwaliteit, functionaliteit of representativiteit van het gebouw. Zaken als de outillage, de complexe logistiek, de akoestiek, het comfort, de veiligheid en de uitstraling hebben hetzelfde niveau als in een permanente voorziening.

Strakke vormgeving

Het tijdelijke gerechtsgebouw toont een strakke vormgeving met een terughoudende kleurstelling en verfijnde detaillering. De gevels hebben een strakke horizontale geleding van bandramen en donker getinte borstweringen met een buitenafwerking van gespannen kunststofdoek. Het pand heeft een open, verwelkomende maar ook gezaghebbende uitstraling en ligt met een groen ingericht voorplein iets terug van de openbare weg. Het heeft een logische en helder afleesbare opzet waarin de stromen voor publiek, het rechtbankpersoneel en de gehechten strikt van elkaar gescheiden zijn.

Helder en functioneel gezoneerd

Het entreeportaal geeft toegang tot de ontvangstruimte met de portiersbalie. Een royale trappartij met daarboven een lichtstraat leidt langs de oostgevel naar de wachtruimten met aangrenzende zittingzalen op de tweede en derde etage. De wachtruimten zijn helder en functioneel gezoneerd en hebben een open en lichte atmosfeer. De zittingzalen hebben allure zonder luxe te zijn en kennen een hoge mate van rust, helderheid en daglichtontvangst. De achterwanden zijn gedecoreerd met fotokunstwerken door Marjan Teeuwen, die hiervoor sloopmateriaal van afgebroken gebouwen in bijna abstracte composities verwerkte. De zalen op de derde etage zijn dubbelhoog en voorzien van een publieke tribune.

Projectgegevens

Naam project Tijdelijke rechtbank Amsterdam
Locatie Parnassusweg 220, gebouw G, Amsterdam
Opdrachtgever(s) Rijksvastgoedbedrijf, Den Haag
Gebruiker(s) Rechtbank Amsterdam
Hoofdaannemer Du Prie bouw & ontwikkeling, Leiden
Interieurontwerper architectenbureau cepezed, Delft  
Adviseur constructie IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam  
Adviseur installaties

advies installaties e&w

Ingenieursbureau Linssen, Amsterdam  
Adviseur bouwfysica LBP|SIGIHT, Nieuwegein  
Leverancier(s) aannemer w-installaties: Putman Installaties, Noordwijk. Aannemer e-installaties: Schoonderbeek installatietechniek, Hillegom. uitvoering staalconstructie:Dijkstaal,  Maassluis.Gevelbekleding:Buitink Technology, Duiven
Oplevering november 2016
Bruto vloeroppervlakte 5.400 m²
Beeld Jannes Linders, cepezed. Leon van Woerkom

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.