Tinaarlostraat Den Haag

Tinaarlostraat Den Haag

Door: Petra Starink | 22-08-2017

Het nieuwbouwproject Tinaarlostraat in de wijk Morgenstond-West in Den Haag is ontworpen door Roel Bosch architecten en bestaat uit twee langgerekte blokken appartementen en twee kleine blokjes met eengezinswoningen in de sociale huur. De gebouwen hebben een stijlvolle uitstraling. Het gevelmetselwerk varieert in kleur en sluit aan op de uitkragende balkons die voorzien zijn van een betonnen borstwering waarin een bijzonder reliëf is verwerkt.

Zandkeurig metselwerk

De gebouwen hebben een sterk kader van rood genuanceerd metselwerk met daarbinnen een verweving van horizontale prefab betonnen banden en verticaal zandkleurig metselwerk. De witte prefab elementen hebben een zweem van de zandkleur van het metselwerk waardoor de twee contrasterende materialen samengaan. In het rechter blok domineren de doorgaande verticale banden met terugliggende loggia’s, in het linker blok de uitstekende balkons, die het blok een expressief ritme geven.

Bolletjes in beton

De schaduw van de bomen op de witte prefabelementen verlevendigt het subtiele raster van ronde bolletjes in de beton. De appartementengebouwen aan de Tinaarlostraat worden gescheiden door een autovrij hofje met eengezinswoningen aan weerszijden. De 2-laagse eengezinswoningen hebben op de hoek van de Tinaarlostraat een 3-laags volume en sluiten daardoor in hoogte aan op de appartementen. Door de expressieve plastiek en de overhoekse compositie van de ramen vormen de eengezinswoningen en de appartementen één geheel en ontstaat er een sterke continuïteit van de hoofdstraat naar het hofje. Het doorgaande ritme van de ramen is overal overhoeks doorgezet en aan de kant van het winkelcentrum aan de Leyweg vormt het bouwblok een haak. Door de stedenbouwkundige opzet van de bouwblokken is er een doorgaand woonprogramma aan de straat.

Grote glaspui

De hele begane grond heeft een representatieve uitstraling, doordat de woningen op de begane grond voor een deel een kwartslag zijn gedraaid ten opzichte van de bovenliggende galerijwoningen. De bergingen liggen erachter. De woningen op de begane grond worden via de voortuinen ontsloten vanaf het maaiveld. Ook bij de entreehallen is de gevel de hoek omgezet. De grote glaspui zorgt voor een aangename doorgang naar het binnenterrein waar het parkeren met veel groen is opgelost.

Projectgegevens

Naam project Tinaarlostraat
Locatie Tinaarlostraat, Den Haag
Programma/functie 43 appartementen, 8 eengezinswoningen, 25 parkeerplaatsen
Architectenbureau Roel Bosch Architecten
Projectteam Roel Bosch, Kerstin Hahn, Nicolette Jongebreur, Henk Tiegelaar, Roel de Ruiter
Opdrachtgever(s) Staedion, Den Haag  
Hoofdaannemer Giesbers
Start bouw 2013 - 2015
Oplevering 2016-2017
Beeld Roel Bosch Architecten

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.