TNT distributiecentrum Veenendaal

TNT distributiecentrum Veenendaal

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-06-2009

Als onderdeel van het TNT programma Planet Me is in Veenendaal een eerste distributiecentrum gebouwd dat CO2 emissievrij is. Het is de bedoeling dat alle nieuwe distributiecentra verduurzaamd gaan worden. Dit is dus een proefproject dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden om te zien of alle theorie├źn ook in de praktijk kloppen.

Doordat er gebruik is gemaakt van bestaande technieken en materialen, is de betrouwbaarheid groter is dan bij nieuwe ontwikkelingen. Volgens het LEED-systeem van de Amerikaanse Green Building Council heeft het gebouw de Platinum status, de hoogst haalbare certificatie.

Heel goed natuurlijk, maar het is prettig dat de architect er ook in is geslaagd een architectonisch interessant gebouwtje neer te zetten. Een distributiecentrum is nauwelijks meer dan een bedrijfshal met kantoren, maar zo ziet het er niet uit.

Blikvanger
Door het gebruik van bijvoorbeeld herbruikbaar hout in de gevel, een grote pergola die dienst doet als zonwering en een waterbekken naast de ingang dat het spoelwater voor de toiletten levert, is het gebouw een visitekaartje voor TNT Post. Blikvanger is het grote logo op een met klimop begroeide voorzetgevel van schanskorven. Ongeveer het enige deel van het gebouw dat geen speciale energie- of milieubewuste keuze is.

Verder is ieder onderdeel doordacht, van vernieuwbare materialen, hergebruikte koffiezetautomaten, wanden uitgevoerd in sandwichpanelen uit de koel- en vriescellenbouw, PV cellen op het dak en warmte-koude opslag in de bodem, tot drielaags glas en hergebruikte straatstenen.

Projectgegevens

OpdrachtgeverTNT Real Estate
HoofdaannemerVolkerWesssels/Bouwmaatschappij Ufkes, Apeldoorn
Adviseur constructie en bouwfysicaVolkerWesssels/Aveco De Bondt
Adviseur installatiesVolkerWesssels/Homij
Adviseur bouwmanagementVolkerWesssels/Archiment
Start bouwApril 2008
OpleveringOktober 2008
Bruto vloeroppervlakte1450 m2
Bruto inhoud7250 m3
Differentiatie 1150 m2 distributiehal, 300 m2 kantoor
Leveranciers:
Houten kolom/spantHeko, Ede
Metalen sandwich panelenKIM Nederland, Apeldoorn
PV cellenZen renewables, Breda
WKO installatieKodi, Heerhugowaard
TekstPeter Visser
Foto'sHarry Noback, ArchitectuurNL (5)

Compensatie
Bij elke beslissing in het ontwerpproces stonden de medewerkers altijd centraal, dus als er een beslissing werd genomen die negatief voor het milieu was moest er ergens anders weer compensatie gezocht worden, bijvoorbeeld in de vorm van een extra PV-cel.

Veel aandacht is er ook besteed aan daglichttoetreding (sheddak en veel ramen in de distributiehal) en zonwering door middel van houten luiken. Mocht Post het gebouw ooit verlaten, dan schept de dubbelhoge distributiehal mogelijkheden om er een ander bedrijf in te huisvesten, ook een duurzaam aspect.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Groen initiatief voor duurzaam bouwen van TNT
TNT opent het eerste klimaatpositieve gebouw
CO2 vrij distributiecentrum TNT Veenendaal

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.