Toekomstbestendige ziekenhuisvleugel

Toekomstbestendige ziekenhuisvleugel

Door: Petra Starink | 05-05-2014

In Ede is de nieuwbouw van het Ziekenhuis Gelderse Vallei geopend. De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) is in samenwerking met Architectenbureau Koldeweij verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp. Het project is volledig ondersteund met het Building Information Model (BIM) om de samenwerking in het ontwerp- en realisatieproces te bevorderen.

De nieuwe vleugel is een structurele uitbreiding van het bestaande ziekenhuis om de zorgvraag in de toekomst ruimtelijk op te vangen. De nieuwbouw is opgezet als multifunctioneel gebouw met op de begane grond de afdeling radiotherapie. Het omvat een oncologisch centrum met bestralingsruimten, twee algemene verpleegafdelingen en de uitbreiding van de centrale hal met personeelsrestaurant. De centrale hal met de dubbelhoge glazen gevel is de nieuwe entree van het ziekenhuis.  De uitbreiding van het ziekenhuis heeft een oppervlakte van circa 10.000 m2.

We zien de bezoeker niet als patiënt, maar focussen juist op de nog gezonde aspecten van de mensen die er komen,” vertelt Jeroen Veth, senior architect bij dJGA. “Dit doen we door een prettige omgeving te creëren met oog voor privacy, in een huiselijke, open en vertrouwelijke sfeer.” 
De  buitenzijde van het ziekenhuis doet geometrisch aan, maar in het interieur is gebruik gemaakt ronde objecten die de patiënt op zijn gemak stellen.

Toekomstgericht

Door de functionele inrichting van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met veranderingen in de toekomst. In het zorggebouw kan in de toekomst het aantal ruimten  uitgebreid worden. Het gebouw biedt tevens ruimte aan de oncologische dagbehandeling, polikliniek en twee algemene verpleegafdelingen. De dagbehandeling oncologie is door dJGA innovatief ontworpen in de vorm van ‘eilanden’. Doordat de behandelstoelen in cirkels zijn geplaatst heeft de patiënt een open perspectief en behoudt hij tegelijkertijd zijn privacy. Het gebouw biedt verder ruimte aan twee bestralingsunits en behandelruimten voor het Arnhems Radiotherapeutisch Instituut (ARTI).

BIM

Bij de nieuwbouw van Ziekenhuis Gelderse Vallei is het traject van Bouw Informatie Model (BIM) volledig doorlopen. Het gebruik van BIM heeft er voor gezorgd dat alle betrokken partijen in een vroeg stadium, maar ook later in het proces, efficiënt hebben samengewerkt. Het doel was het terugdringen van faalkosten in de bouw en het maximaal benutten van ieders kennis en kunde. “Ziekenhuis Gelderse Vallei is het eerste gebouw dat dJGA oplevert waarbij een volledig BIM-traject is doorlopen. 

Projectgegevens

Locatie Willy Brandtlaan 10, Ede
Opdrachtgever Ziekenhuis Gelderse Vallei
Adviseurs Constructie Arohnsohn
Adviseur interieur en inventaris dJGA
Adviseur installatie Valstar Simonis ism J. Koldeweij
Omvang 10317 m2
Srart bouw en eindfase 2009-2013
Status Opgeleverd
Fotografie Iemke Ruige i.o.v. de Jong Gortenmaker

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.