Trainingscomplex 1908 Feyenoord

Trainingscomplex 1908 Feyenoord

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-10-2018

Het nieuwe trainingscomplex 1908 voor Feyenoord in Rotterdam-Zuid is ontworpen door MoederscheimMoonen Architects. Het multifunctionele complex is bedoeld voor het eerste elftal, staf en technische directie. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezighouden met research en de prestaties van de spelers. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en kleedfaciliteiten voor de spelers en de staf met diverse wellness-voorzieningen.

Ontwerp van MoederscheimMoonen Architects

Architect Erik Moederscheim: “We hebben voorafgaand aan het ontwerpproces intensief onderzoek gedaan door samen met de club faciliteiten van verschillende internationale profclubs te bezoeken. Van daaruit hebben we samen een programma van eisen ontwikkeld dat past bij Feyenoord en de beschikbarere ruimte op de locatie.” Vanuit de bezoeken en de gesprekken heeft het architectenbureau de chronologie van de activiteiten en het ritme van de dag als het belangrijkste uitgangspunt genomen om tot een intuïtieve plattegrond te komen. Het resultaat is dat de faciliteiten op een logische plek in het gebouw zitten, met de kleedkamer van de selectie als hart van het gebouw. Hiervandaan zijn de spelers met een paar stappen in de wellness, de sportmedische faciliteiten, de gang richting de buitenvelden, en de centrale trap die leidt naar het bovengelegen restaurant en de spelerslounge.

Interieur van lichte kleuren

Het interieur is zo ontworpen dat het een rustgevende en tegelijkertijd uitdagende omgeving is.  Er is veel gebruik gemaakt van lichte kleuren en natuurlijke materialen. De spelers en staf brengen veel tijd door in het complex en moeten zich thuis voelen. Ruimten zoals de kleedkamer zijn om deze reden ook aan de achterzijde gesitueerd, waar ze volledige privacy hebben, en de kantoren en sportmedische faciliteiten aan de voorzijde, waar er veel contact is met de velden.

Glazen gevel

De balans tussen privacy en transparantie vormt de basis van de duidelijke vormentaal van het architectonisch ontwerp. De glazen gevel geeft het complex een eigentijds en strak aangezicht. De achtergevel is vormgegeven als een schild van cortenstaal dat doorloopt in het dakoverstek. Dit schild vormt een krachtige rug richting de openbare weg op de dijk en is hét beeldbepalende element in het ontwerp. Het cortenstaal is uitgevoerd in verschillende perforatiegraden, wat samen met de raampartijen een dynamisch patroon creëert.

Omgeving van het trainingscomplex

MoederscheimMoonen Architects was niet alleen verantwoordelijk voor het gebouwontwerp. De gehele omgeving om het gebouw heen is ontworpen door het bureau; naast de grote entreepoort en de portiersloge is ook het landschap door het bureau ontworpen. Rondom het gebouw wisselen perken af met kleurrijke borders en zitelementen. De voetbalvelden zijn van zeer hoge kwaliteit. Er zijn diverse ondergronden gecreëerd met een aparte inloop- en keeperszone. Het gehele buitenterrein is voorzien van de modernste registratietechnieken om zo de spelers zo goed mogelijk te kunnen volgen en monitoren.

Onlangs werd ook het startschot gegeven voor de bouw van de accommodatie voor de Feyenoord Academy en de Sportclub Feyenoord. Tevens een ontwerp van MoederscheimMoonen Architects.

Projectgegevens

Naam projectTrainingscomplex 1908
LocatieOlympiaweg 400, Rotterdam
Programma/functieKantoren, sportmedische ruimtes, horeca
ArchitectenbureauMoederscheimMoonen Architects
ProjectarchitectErik Moederscheim
ProjectteamRuud Moonen, Jelle Rinsema, Paul van Duijvenbode, Auke Bult, Massimo D’Alessio, Sulejman Gusic, Ivo Kratochvil, Fernando Polo Calvo, Christiaan Harmse, Sander Malschaert en Carlos Surinach
Opdrachtgever(s)Feyenoord Rotterdam N.V.
HoofdaannemerBouwbedrijf Berghege
LandschapsarchitectMoederscheimMoonen Architects+ Kybys
Adviseur installatiesTechniplan
Adviseur bouwfysicaLBP|Sight
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte2.705 m²
BeeldBart van Hoek, CreativeBros

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.