Transformatie Aardappelschuur

Transformatie Aardappelschuur

Door: Petra Starink | 03-10-2016

Op de hoek van Kadoelenweg en de Landsmeerderdijk in Amsterdam-Noord  staan 2 oude ‘aardappelschuren’. De eerste is in oorlogstijd gebouwd met eenvoudige, hybride bouwtechnieken; de tweede in de jaren zestig toegevoegd en opgetrokken als staalconstructie, met houten vloeren en een gemetselde gevel. Houben / Van Mierlo Architecten hebben de  2 oude aardappelschuren getransformeerd naar royale loft-achtige woon- en werkruimtes.

Volgens het plan voor de herbestemming en verbouwing van terrein en opstallen zijn een aantal on-structurele oude aanbouwen gesloopt en is het bestaande interieur geheel gestript. Deze grote volumes zijn vervolgens opnieuw vormgegeven en ingericht en worden nu gebruikt als woon en werkruimte.

Houten kozijnen, stalen deuren

Er is een nieuwe, geïsoleerde begane grondvloer aangelegd met alle benodigde installatie-voorzieningen. De zuidwest-oriëntatie van de daken leent zich uitstekend voor de toepassing van zonnecollectoren en PV-cellen, die voorzien in een groot deel van de energiebehoefte. De daken en gevels zijn geïsoleerd en voorzien van grote, gevelpuien, in een streng ritme. Deze houten kozijnen zijn ingevuld met een bijzondere combinatie van houten roeden en stalen deuren.

Industrieel verleden

De afbouw is sober maar stijlvol vormgegeven en gematerialiseerd, waarbij de kenmerken van een robuust industrieel verleden hand in hand gaan met een moderne inrichting van kunst en meubilair.

Dit transformatieproject is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de 2 jonge gezinnen die hier inmiddels wonen en werken.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.