Transformatie bergzolder tot appartement

Transformatie bergzolder tot appartement

Door: Jacqueline Knudsen | 07-12-2011

De bewoners van een groot hoekhuis uit 1938 aan het Wilhelminapark in Utrecht hadden behoefte aan een zo zelfstandig mogelijk gastenverblijf op de hoge zolderverdieping. Architect Jan Bochmann ontwierp met strakke details een ruimtelijk en licht zolderappartement met veel bergruimte.

Uitgangspunt van het ontwerp is een rondom doorlopende witte kastenwand. In dit maatwerk meubel zijn het leidingwerk, radiatoren, twee bestaande schoorstenen, schuifdeuren, keuken, badkamer en in de plint de stopcontacten geïntegreerd. Greeploze kastdeuren – alle ogenschijnlijk van gelijk formaat – met onzichtbare scharnieren zorgen voor een moderne en minimalistische uitstraling.

Binnen de relatief kleine oppervlakte van dit appartement ontstaat een bijzondere ruimtelijkheid door verschillende zichtlijnen naar buiten en door het trappenhuis heen naar een nis in de wand. Deze kan van 1 tot 5 zijden belicht worden, afgestemd op het kunstwerk dat erin staat. Ook vanaf de onderliggende verdieping is het kunstwerk een blikvanger. In de hoogte is de ruimte optimaal benut: de dakconstructie is tot in de nok zichtbaar gebleven.

De keuken en badkamer zijn geaccentueerd door felle kleuren en voorzien van witte werkbladen met geïntegreerde spoelbakken. De bewoners hadden zelf ook behoefte aan extra kast- en bergruimte. Ook hierin is voorzien, bovenaan de trap naar de zolderetage leidt een deur naar het appartement en een tweede deur naar een archiefruimte met vliering. Ten behoeve van de privacy van de gast, kan de glazen wand naar het trappenhuis geblindeerd worden met een rolgordijn.

Projectgegevens

OpdrachtgeversAart J. J. Mekking en Pierre N. G. Pesch
ProjectarchitectJan Bochmann
OpleveringMei 2011
Bouwkosten€ 64.500 excl. BTW
Bruto vloeroppervlakte32 m2
Leveranciers:
Corian werkbladen keuken en badkamerErbi Projects, Alphen aan den Rijn
Wand- en vloertegelsWinckelmans Intercodam, Amsterdam
VloerenForbo Flooring, Krommenie
Plaatmateriaal kastenwandBaars & Bloemhoff, Utrecht
VerlichtingLumiance, Breda
TekstJacqueline Knudsen
Foto’sMarcel van der Burg, Jacqueline Knudsen (3)
Aannemer/interieurbouwerF. J. Hoogwerf, Beusichem

Gerelateerd

Tags:
  1. bonkies

    badkamer is erg gedateert, onder wastafel was beter als het wit was doorgetrokken.
    w.c staat erg kort op de plek waar je voor de wastafel staat. Verder ziet het er prima uit.

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.