Transformatie bergzolder tot appartement

Transformatie bergzolder tot appartement

Door: Jacqueline Knudsen | 07-12-2011

De bewoners van een groot hoekhuis uit 1938 aan het Wilhelminapark in Utrecht hadden behoefte aan een zo zelfstandig mogelijk gastenverblijf op de hoge zolderverdieping. Architect Jan Bochmann ontwierp met strakke details een ruimtelijk en licht zolderappartement met veel bergruimte.

Uitgangspunt van het ontwerp is een rondom doorlopende witte kastenwand. In dit maatwerk meubel zijn het leidingwerk, radiatoren, twee bestaande schoorstenen, schuifdeuren, keuken, badkamer en in de plint de stopcontacten geïntegreerd. Greeploze kastdeuren – alle ogenschijnlijk van gelijk formaat – met onzichtbare scharnieren zorgen voor een moderne en minimalistische uitstraling.

Binnen de relatief kleine oppervlakte van dit appartement ontstaat een bijzondere ruimtelijkheid door verschillende zichtlijnen naar buiten en door het trappenhuis heen naar een nis in de wand. Deze kan van 1 tot 5 zijden belicht worden, afgestemd op het kunstwerk dat erin staat. Ook vanaf de onderliggende verdieping is het kunstwerk een blikvanger. In de hoogte is de ruimte optimaal benut: de dakconstructie is tot in de nok zichtbaar gebleven.

De keuken en badkamer zijn geaccentueerd door felle kleuren en voorzien van witte werkbladen met geïntegreerde spoelbakken. De bewoners hadden zelf ook behoefte aan extra kast- en bergruimte. Ook hierin is voorzien, bovenaan de trap naar de zolderetage leidt een deur naar het appartement en een tweede deur naar een archiefruimte met vliering. Ten behoeve van de privacy van de gast, kan de glazen wand naar het trappenhuis geblindeerd worden met een rolgordijn.

Projectgegevens

Opdrachtgevers Aart J. J. Mekking en Pierre N. G. Pesch
Projectarchitect Jan Bochmann
Oplevering Mei 2011
Bouwkosten € 64.500 excl. BTW
Bruto vloeroppervlakte 32 m2
Leveranciers :
Corian werkbladen keuken en badkamer Erbi Projects, Alphen aan den Rijn
Wand- en vloertegels Winckelmans Intercodam, Amsterdam
Vloeren Forbo Flooring, Krommenie
Plaatmateriaal kastenwand Baars & Bloemhoff, Utrecht
Verlichting Lumiance, Breda
Tekst Jacqueline Knudsen
Foto’s Marcel van der Burg, Jacqueline Knudsen (3)
Aannemer/interieurbouwer F. J. Hoogwerf, Beusichem

Gerelateerd

Tags:

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.