Transformatie De Douanier

Transformatie De Douanier

Door: Petra Starink | 18-12-2017

De Douanier in Roosendaal was decennialang een grijze kantorenkolos.  Het gebouw is nu getransformeerd tot een duurzaam woon- en werkcomplex. Verdeeld over zes woonlagen heeft De Douanier  53 huurappartementen en op de begane grond kantoren, een winkel en een lunchroom. Architectenburo de Vries & Theunissen, opdrachtgever Sonneborgh en aannemer BVR groep hebben met de transformatie een kwaliteitsimpuls gegeven aan het oude kantoorgebouw en het Kadeplein.

Pand met witte gevels

Het U-vormige gebouw is vanwege zijn grote omvang een prominent gebouw op het plein. Van een grijze kantoormassa is het veranderd in een fris pand met witte gevels, een nieuwe opgang en houtkleurige grote balkons. Het gehele gebouw is wit gekeimd met een warm antraciete plint. Hierdoor wordt het licht geabsorbeerd en worden de grote  omtrekken van het gebouw verzacht.

Plek met historische waarde

Het Kadeplein, waaraan De Douanier ligt, is een plek met veel historische waarde. Hier lag ooit de haven met de overslagkades voor de turf en suikerbieten. Deze historie zie je terug in de bebouwing en de gevels. Er is meer ruimte gekomen voor terrassen, en het water is doorgetrokken, zodat het grenst aan het plein en de Douanier. De begane grond loopt  over in een groene kade, zodat er een levendige oever is ontstaan.

Duurzaam gebouw

Het is een duurzaam gebouw geworden, dat door de transformatie van energielabel F naar A is gegaan. Er is nieuwe dakbedekking aangebracht, nieuwe kozijnen en betere isolatie gekomen. Er is een gemeenschappelijke binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen. De verwarming van het pand is aangesloten op Smart Climate
Grid. Een innovatief en bijzonder energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie van Suez ReEnergy. Door middel van een buizensysteem wordt het warme water van de verbrandingsketels met lage temperatuur (40 graden) vervoerd
naar De Douanier en andere plekken in de wijk waar het als verwarming wordt gebruikt. De Douanier is een project met een maatschappelijke achtergrond, omdat naast huurappartementen Stichting SDW er ook diverse ruimtes huurt. SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand.

Stedelijke transformatie

De transformatie van het voormalige douanekantoor tot appartementencomplex is het schoolvoorbeeld van stedelijke transformatie waar Roosendaal de komende jaren mee te maken gaat krijgen. De  transformatie van de Douanier is een goede stap naar het realiseren van de toekomst en het  aantrekkelijker maken van de leefomgeving.

Projectgegevens

Naam project De Douanier
Locatie Kadeplein, Roosendaal
Programma/functie 53 huurappartementen, ruimtes plint o.a. kantoren, horeca
Architectenbureau De Vries & Theunissen
Projectarchitect Bart Theunissen
Opdrachtgever(s) Sonneborgh
Hoofdaannemer BVR Groep
Adviseur constructie Bolwerk Weekers
Adviseur installaties Brabant Installatie & Kraan Installatie Techniek
Bruto vloeroppervlakte 5290 m²
Beeld Madeleine Sars Photography

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.