Transformatie Arke pand door MINT Architecten

Transformatie Arke pand door MINT Architecten

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-04-2018

Voor een centrumlocatie in Enschede heeft MINT Architecten in opdracht van Flim Bouwconsultancy het ontwerp gemaakt voor de transformatie van het voormalige Arke pand. De bestaande constructie wordt optimaal benut om het kantoorpand op duurzame wijze te transformeren tot eigentijdse woningen in verschillende formaten.

Duurzame transformatie

Een duurzame transformatie van het pand betekent het opwaarderen van het gebouw naar de 21ste eeuw in isolatie, installatie, comfort en architectuur. Dit doen we door zo min mogelijk te slopen van het bestaande betonskelet en gebruik maken van de bestaande kwaliteiten van het pand.

Dakoppervlak bekleed met sedum

Door optimaal gebruik te maken van het bestaande gebouw en zo min mogelijk nieuw bij te bouwen ontstaat ruimte voor een groen binnengebied aansluitend op het park. Al het dakoppervlak van het gebouw wordt bekleed met een combinatie van sedumbeplanting en zonnepanelen. Door de buitenruimtes tegen het gebouw aan te plaatsen ontstaan zonnige balkons die het gebouw een levendig karakter geven.

Verscheidenheid aan verschillende woningtypes

Het ontwerp van MINT Architecten bestaat uit een grote verscheidenheid aan verschillende woningtypes. Met grondgebonden stadsvilla’s, penthouses en appartementen in verschillende formaten is er in dit nieuwe woongebouw voor elke doelgroep een plaats te vinden. De oriëntatie van de woningen verschilt, grote delen zijn zowel gericht op de straatzijde als het binnengebied maar er zijn ook woningen die zich bijvoorbeeld meer op de stedelijke zijde richten. Deze woningen hebben ook hun voordeuren aan de straat en zorgen zo voor een levendig straatbeeld.

Gelaagde gevel

Het ontwerp bestaat uit een gelaagdheid van verschillende elementen die de schaal van het gebouw verkleinen. Zo wordt door erkers aan de gevel te plaatsen de lange gevel opgebroken in verschillende kleinere delen. Met hogere gevelopeningen als verbijzondering op de begane grond krijgt het pand een aansluiting met de straat en ontstaat variatie in de gevel.

Patchwork van metselwerkstructuren

De toepassing van verschillende metselwerkverbanden zorgt voor een patchwork van metselwerkstructuren over het gehele gebouw. Daarnaast zorgen de variatie in raamopeningen en de verschillende balkons voor een gelaagde uitstraling. Dit zorgt gezamenlijk voor een verfijnd detailniveau op alle schalen.

Projectgegevens

LocatieDeurningerstraat, Enschede
ArchitectenbureauMINT Architecten
ProjectteamDianne Maas-Flim, Martijn Woldring, Thomas Rosema
BeeldMint Architecten

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie