Transformatie Schouwburg de Lawei

Transformatie Schouwburg de Lawei

Door: Petra Starink | 09-11-2015

Schouwburg De Lawei in Drachten is duurzaam getransformeerd en uitgebreid tot een nieuw, modern theater. Het ontwerp is van TenBrasWestinga architecten uit Amersfoort. Met een nieuwe golvende onderhoudsvrije entreegevel en een korengele gevelbekleding heeft het complex een geheel nieuwe uitstraling gekregen.

Het ontwerp voor de nieuwe Schouwburg en Centrum voor de kunsten De Lawei in Drachten voorziet in een reorganisatie van de publieke en service-ruimten in de bestaande schouwburg en een uitbreiding met een nieuwe vlakke vloerzaal, filmzaal, studio’s en de nieuwbouw van De Meldij.
Met 14.000 m2 is De Lawei flink uitgebreid.

De Lawei beschikt over drie theaterzalen met eigen foyers, de Rutger Hauerzaal, en twee studiozalen. Daarnaast is er een restaurant, theatercafé Hopper, lounge- en conferentieruimten en ateliers en leslokalen in De Meldij. De backstage logistiek is vergroot en het laden en lossen gaat inpandig.

Architect Abe Bonnema

De Lawei bestaat sinds 1960, en in1965 werd er een theaterzaal gebouwd, met 460 stoelen. De huidige grote zaal en de grote foyer werd in 1985 door architect Bonnema aan het complex toegevoegd, tegelijk met lokalen voor het Centrum voor Cultuureducatie. Door de vele verbouwingen was het gebouw onoverzichtelijk geworden. Bevoorradingslijnen en publiek liepen door elkaar. In het ontwerp van TenBrasWestinga wordt hier nieuwe structuur ingebracht.

Golvende entreegevel

Een centrale route verbindt de entree van De Lawei met de nieuwe entree aan de westzijde van het complex, hier liggen alle publieke functies.
De hoofdentree heeft een nieuwe uitstraling door de bouw van de foyer van de Kleine Zaal op de eerste verdieping. Het Theatercafé heeft meer uitstraling aan het plein en staat in open verbinding met het restaurant en de foyer van de Grote Zaal.  Rondom de foyer van de Grote Zaal zijn lounge, conferentieruimten en de Kunstgalerij gesitueerd. De multifunctionele foyer is geschikt voor evenementen. Aansluitend aan de foyer is de royale entreehal van De Meldij gesitueerd. De golvende entreegevel maakt een nieuwe entree aan deze zijde vanzelfsprekend. De entreehal is georganiseerd om de brede tribunetrap die tevens de toegang vormt naar de nieuwe vlakke vloerzaal. De hoogglanzende witte gietvloer weerkaatst het daglicht tot diep in het gebouw.

In het hele gebouw is het BaOpt (Bauer Optimalisation) luchtbehandelingssysteem toegepast. Het is meer dan 25% energiebesparend en verhoogt het comfort. Voor de verlichting zijn speciale afspraken met Philips gemaakt. Samen met de WKO, de gekozen materialen en de onderhoudsvrije gevel is de Lawei duurzaam getransformeerd.

TenBrasWestinga

TenBrasWestinga is opgericht in 2008 door Roel ten Bras en Maaike Westinga. Het bureau komt voort uit het al in 1981 opgerichte Jonkman en Klinkhamer.

Projectgegevens

LocatieBurgemeester Wuiteweg 24, Drachten
ArchitectenRoel ten Bras/ Maaike Westinga
OpdrachtgeverSchouwburg de Lawei
Bouwjaar2013-2015
Omvag14.000 m2
Bouwkosten€ 12.300.000
ProgrammaNieuwe Vlakkevloerzaal / verbouw café - restaurant / Uitbreiding Foyers / Multimediazaal / Zwarte zaal / Muzieklokalen / Popoefenruimtes / Slagwerkruimtes / Backstagefuncties
AannemerFriso Bouwgroep, Sneek
FotografieDennis Markic, TenBrasWestinga
MedewerkersSander van Ginkel / Michel Brons / Yvan Veninga / Jesper Bouland

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.