Transparant en duurzaam kantoorgebouw ING

Transparant en duurzaam kantoorgebouw ING

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-01-2020

Cedar, het nieuwe ING kantoorgebouw in Cumulus Park in Amsterdam inspireert tot ontmoeting, verbinding en creativiteit. Benthem Crouwel Architects en HofmanDujardin ontwierpen de open, transparante en duurzame werkplek voor de 2.8000 werknemers.

Duurzaam kantoorgebouw Cedar

Cedar bestaat uit twee volumes van elk vijf verdiepingen, met elkaar verbonden door een glazen luchtbrug die snelle verbindingen tussen alle niveaus garandeert. Het gebouw, het interieur en het omringende park zijn ontworpen als één geïntegreerd geheel. Cedar is een nieuwe typologie voor financiële instellingen: in plaats van de nadruk te leggen op bescherming en autoriteit, richt de architectuur zich op transparantie, verbinding en samenwerking. Het bijzonder duurzame ontwerp stelt de mens centraal. Cedar is bekroond met het duurzaamheidslabel BREEAM-NL Outstanding.

Ontwerp van Benthem Crouwel Architects

Cedar staat in Amsterdam Zuidoost op Cumulus Park, een door ING geïnitieerd innovatiedistrict waar de gemeente Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en het ROC van Amsterdam en ING nu samenwerken in creatieve collaboraties tussen ondernemers, wetenschappers, studenten, (middelgrote) bedrijven en onderzoekers. De beslissing van Benthem Crouwel Architects om het gebouw naar de rand van het perceel te schuiven creëerde voor het gebouw een grote groene zone.

Stadstuin ontworpen door Karres en Brands

Deze stadstuin, ontworpen door Karres en Brands landschapsarchitecten, wordt het hart van het innovatiedistrict en verbindt gebouwen, bezoekers en bewoners – een betekenisvolle plek die de van oudsher grijze en betonnen openbare ruimte van Zuidoost een significante upgrade geeft en waar voetgangers en fietsers ruim baan hebben. Dankzij de alzijdige oriëntatie presenteert het gebouw zich als een toegankelijk volume dat past bij de laagbouw en hoogteverschillen in de omgeving. Een fietsroute doorsnijdt het gebouw.

Transparante gevels

Cedar verbindt mensen, de buurt en de maatschappij op een creatieve en stimulerende manier. De transparante gevels van Cedar zijn een prachtige verbeelding van ING’s filosofie en nieuwe manier van werken waar de focus ligt op samenwerken, inspiratie en openheid. Dankzij de gladde, gebogen gevels met verdiepingshoge ramen heeft Cedar een vriendelijke en toegankelijke uitstraling. De aan de gevel bevestigde luifels die het hele gebouw omarmen maken de twee volumes een visuele eenheid en dienen tevens als zonneschermen. Beide volumes hebben in het hart een helder, licht en overzichtelijk atrium dat daglicht tot diep in het gebouw laat stromen. Het relatief lage gebouw is breed opgezet met grote vloeroverspanningen – dit garandeert veel bruikbaar vloeroppervlak per verdieping – maar door de logische indeling is de routing toch altijd efficiënt en snel. De open verdiepingen bieden de werknemers bovendien optimale flexibiliteit en maken het, indien gewenst, mogelijk om delen van het gebouw in de toekomst anders te gebruiken of apart te verhuren.

Interieur ontworpen door HofmanDujardin

HofmanDujardin ontwierp zowel het volledige interieur als de zwevende platforms en de trappartijen die de atria in het hart van het gebouw doorkruisen. De platforms verbinden plekken en mensen en brengen de levendige sfeer tot boven in het gebouw,” aldus Barbara Dujardin en Michiel Hofman, oprichters van HofmanDujardin. De expressieve houten platforms symboliseren de identiteit van een 21e eeuwse bank als digitaal platform. Ze zorgen voor visuele en fysieke verbindingen tussen  de verdiepingen en gebouwdelen, bieden medewerkers een gevoel van geborgenheid en comfort en stimuleren tot ontmoeting en samenwerking. Centraal gelegen in de atria zijn ze duidelijk zichtbaar, doen dienst als oriëntatiepunt en moedigen bovendien mensen aan om de trap te nemen in plaats van de lift. De platforms zijn geliefde plekken voor ontmoetingen. Met flexibele, verplaatsbare metalen frames zijn de platforms ingericht als tijdelijke ‘kamers’ voor allerlei soorten bijeenkomsten.

Verdiepingen bereikbaar via platforms

Alle kantoorverdiepingen zijn bereikbaar vanaf de platforms, via verschillende entreezones die elk hun eigen unieke inrichting en warme uitstraling hebben. Door het hele gebouw is een eenduidig werkplekconcept toegepast voor de layout van de verdiepingen, met een goede balans tussen verschillende soorten ruimtes. In de gebieden tussen de teamtafels en scrum boards zijn kleurrijke clusters van grote en kleine vergaderruimtes geplaatst. Daarnaast heeft elke verdieping een stilteruimte waarin een leestafel en privéruimtes zijn opgenomen. De akoestiek in het hele gebouw verhoogt het gevoel van welzijn en maakt optimale concentratie mogelijk.

Kleur oranje

Planten, bomen en 300 werken uit ING’s grote kunstcollectie voegen een extra dimensie toe aan de beleving van de ruimten. Het interieur is afgewerkt in een evenwichtig palet van warme tonen en natuurlijke materialen, waarin de kleur oranje verwijst naar de identiteit van ING.

Projectgegevens

Naam projectCedar, kantoorgebouw ING
LocatieBijlmerdreef 106, Amsterdam
ArchitectenbureauArchitectuur:Benthem Crouwel Architects Ontwerp interieur en platforms: HofmanDujardin
Opdrachtgever(s)ING, EDGE Technologies/G & S Vastgoed B.V.
Gebruiker(s)ING
LandschapsarchitectKarres en Brands
Bruto vloeroppervlaktecirca 39.000 m2, 10.740 m2 parkeren m²
BeeldJannes Linders, HofmanDujardin

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.