Transparant paviljoen voor theater Speelhuis Helmond

Transparant paviljoen voor theater Speelhuis Helmond

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-09-2018

Theater Het Speelhuis in Helmond heropent. Het tijdelijke onderkomen in de voormalige Onze Lieve Vrouwekerk is uitgebreid met een glazen omarming en voltooid tot volwaardig theater. Het ontwerp is van Van Dongen-Koschuch architects. Op 28 september wordt het theater heropend.

Piet Blom en cepezed

Nadat in 2011 het theater het Speelhuis in Helmond ontworpen door Piet Blom afbrandde kreeg het theater onderdak in de Onze Lieve Vrouwekerk. Cepezed architecten slaagde er toen in om met behoud van alle oorspronkelijke elementen de kerk tot een functioneel tijdelijk theater te maken. De gemeente besloot in 2015 om het theater permanent in de kerk te vestigen. Van Dongen-Koschuch architecten ontwierpen een transparant en ingetogen paviljoen.

Aandacht bestaande historische bebouwing

Het exterieur van de kerk is getransformeerd naar het interieur en fungeert als decor voor het nieuwe theater. Door het transparante, horizontale karakter van de nieuwbouw met geringe hoogte blijven de historische gebouwen duidelijk afleesbaar. Het gebouw kenmerkt zich daarbij door een open plattegrond met daarin kleine volumes voor de functies die privacy vragen. Eenvoud in plattegrond en materialisatie dragen bij aan een rustige omgeving waarbij alle aandacht uitgaat naar de bestaande historische bebouwing.

Pleinzaal is verbindend element

Programmatisch is er een duidelijke scheiding tussen front- en backstage.Aan de Kasteeltraverse zijn de foyer en publieke functies ondergebracht waarbij de pastorie prominent aanwezig is. De aan de artiesten gerelateerde functies zijn aan de noordzijde van de kerk geprogrammeerd, in de luwte van het openbare gebied. Verbindend element is de Pleinzaal. Deze multifunctionele ruimte kan worden ingezet voor lezingen of kleine optredens. De gevel aan het Speelhuisplein kan geheel worden geopend zodat de publieke ruimte en het gebouw één geheel worden. De houten balie bij de entrée is een eyecatcher met de 135 gloeilampen erboven.

Verbinding omliggende bebouwing en centrum

Door de zorgvuldige inbedding in de binnenstedelijke omgeving wordt de verbinding tussen de omliggende bebouwing en het centrum versterkt en wordt de openbare route langs het gebouw versterkt. De hoofdingang bevindt zich aan het Speelhuisplein, duidelijk herkenbaar vanuit het centrum van de stad.

Zwevend dak

Om het contrast tussen de massieve, bestaande bebouwing en het transparante, open paviljoen te benadrukken is het dak zo dun mogelijk geconstrueerd en heeft het een tot een minimale maat aflopend overstek. Het dak lijkt hierbij een gewichtloos element, zwevend rondom de kerk. Bij de ruimten waar een grote overspanning programmatisch een vereiste was is onder het plafond een vakwerk toegevoegd, waardoor de constructiehoogte van het dak is geminimaliseerd. Tegelijkertijd dient dit vakwerk als voorziening voor de theatertechniek, waarbij de afmetingen van de buisprofielen aangepast zijn op de standaard klemmen van de theaterverlichting.

Aansluiting dak uitgevoerd in glas

De aansluiting van het dak op de kerk is grotendeels in glas uitgevoerd waarbij geen constructieonderdelen of kozijnprofielen op de bestaande kerkgevel aansluiten. Het glasdak is in de bestaande kerkmuur opgelegd op een verborgen stalen hoeklijn en de glasdelen zijn onderling verbonden door slechts een kitvoeg. Hierdoor kan het daglicht onbelemmerd het gebouw toetreden – met egaal strijklicht langs de bakstenen wand – en versterkt het daarmee de aanwezigheid van het oude exterieur in het nieuwe interieur.

Pleinzaal, Spelerij en Theaterzaal

De Pleinzaal biedt ruimte voor 175 bezoekers. De glazen schuifpui (totaal 197 m2 glas) is flexibel. Staat deze open, dan vormt de Pleinzaal een podium voor het hele Speelhuisplein. Zo kan er letterlijk buiten gespeeld worden. De Spelerij is een klein zaaltje dat jong talent, luistermuziek, akoestische concerten, debuut-voorstellingen en beginnend cabaret een podium biedt. De Theaterzaal lijkt niet veel veranderd. Er is technisch veel geïnvesteerd, met name wat betreft het geluid. Door talloze microfoons in de zaal krijgt de artiest feedback terug vanuit de zaal naar eigen wens. Het geluid in de zaal heeft een upgrade gekregen. Zo kan er met behulp van een variabele akoestiek in de zaal bijvoorbeeld exact de nagalm gegeven worden zoals deze oorspronkelijk was in de kerk. En ’s avonds verlichten ledlampen de glas-in-lood-ramen, zodat van heinde en ver aan de buitenkant is te zien, dat er die avond een voorstelling staat.

Pastorie

Direct naast de kerk staat De Pastorie, verbonden met het theater door het omarmende glas van de kerk. De bovenetage is eigentijds, en met respect voor de herkomst, geheel nieuw ingericht voor de medewerkers van het theater. Oude elementen zijn hersteld, zoals bijvoorbeeld de ingelegde parketvloer met visgraatmotief. Beneden in de pastorie bevindt zich een professionele keuken en een herenkamer.

Opening het Speelhuis

Het Speelhuis viert de oplevering van het hernieuwde pand en opent met een feestelijk theaterfestival van vrijdag 28 tot en met zondag 30 september. Bekijk hier het volledige programma.

Projectgegevens

Naam projectTheater Het Speelhuis
LocatieSpeelhuisplein 2, Helmond
ArchitectenbureauVan Dongen-Koschuch
ProjectarchitectFrits van Dongen, Patrick Koschuch
ProjectteamM. Heemrood, R. Duarte, C. de Heer, H.Fekry, E. Bono, O. Moreno
BeeldFotografie: BC Fotografie- Copyright Van Dongen-Koschuch

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.