Transparante toren in staal

Transparante toren in staal

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

ArchitectVan Aken Architektuur en Stedenbouw, Eindhoven
OpdrachtgeverBouwcombinatie Kennedytoren (Hurks Bouw & Vastgoed bv, Eindhoven / Heijmans IBC Vastgoedontwikkeling, Eindhoven)
HoofdaannemerHurks Bouw & Vastgoed bv, Eindhoven / (Heijmans IBC Bouw, Best
Adviseur ConstructiesAdviesbureau Tielemans Bouwconstructies bv, Eindhoven
Adviseur InstallatiesHalmos bv Adviseurs, Den Haag
ProjectarchitectMargriet Eugelink
Aannemer staalconstructieHollandia, Krimpen a/d IJssel
Aannemer gevelsJosef Gartner & Co, Heerlen
Opleveringoktober 2003
Bruto vloeroppervlakte26.000 m²
TekstEgbert Koster
Foto'sYpe de Groot en Karel Tomeï (luchtfoto)

De dubbele ‘tweede huid’- of serregevel werd volledig geprefabriceerd en kant-en-klaar aan het staalskelet bevestigd.

Het innovatieve karakter van dit bouwproject is des te opmerkelijker omdat het in eigen beheer is ontwikkeld en uitgevoerd door twee Brabantse bouwbedrijven die groot zijn geworden met bouwen in beton.

De ruim 80 meter hoge hoogbouw is in staal uitgevoerd om een transparant en flexibel gebouw te maken met een open plattegrond. Anderzijds bood het stedenbouwkundig masterplan de mogelijkheid om het bouwvolume van de toren vanaf 22 meter hoogte anderhalf keer zo breed te maken als de ‘footprint’

In het verlengde van het streven naar openheid, transparantie en een technologische uitstraling lag het voor de hand om de staalconstructie niet weg te timmeren maar grotendeels in het zicht te laten.

Op het eerste gezicht lijken de talrijke schoren vreselijke sta-in-de-wegs op de wybervormige kantoorvloeren. Indelingsstudies laten echter zien dat schoren zijn te verenigen met alle gangbare kantoorindelingen.

Bij de twee lage vleugels van vijf tot zeven bouwlagen die ook deel uitmaken van het Kennedy Business Center gaat achter identieke gevels een conventionele betonconstructie schuil.

De keuze voor een volledig beglaasde ‘tweede huid’-gevel heeft zowel te maken met de beoogde transparantie en technologische uitstraling van het gebouw als met het streven naar een zeer beperkt energiegebruik (EPN

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.