Tweede leven voor sigarettenfabriek

Tweede leven voor sigarettenfabriek

Project
Door: Petra Starink | 25-01-2016

Het nieuwe gemeentehuis van Zevenaar is gevestigd in twee gebouwen van de voormalige BAT sigarettenfabriek: het Turmac-gebouw en de oude productiehal Hal 12. Omringt door het daglicht, het kenmerk van het nieuwe pand kunnen de medewerkers gebruik maken van diverse werkplekken. De transformatie is voor de gemeente Zevenaar begeleid door Inbo Architecten. De historische gebouwen hebben hierdoor een tweede leven gekregen.

Hal 12 en het Turmac-gebouw zijn gebouwd in de jaren ‘50 en de jaren ‘20. Beide gebouwen zijn historisch van belang en zeer verschillend van karakter. Het Turmac-gebouw is, als icoon voor Zevenaar, zeer herkenbaar en een blijvende herinnering aan de tijd dat hier de BAT fabriek was gevestigd. Het gebouw van vijf bouwlagen wordt gekenmerkt door grote kozijnen rondom en veel daglicht. Hal 12 is gebouwd als productiehal met één hoge begane grondverdieping van circa 7.000 m² .

Verspreid over het Turmac-gebouw zijn verschillende soorten werkplekken gerealiseerd die door alle werknemers gebruikt kunnen worden. De werkplekken zijn zowel open als gesloten van karakter. Het overige deel bestaat uit publieke functies zoals de publieksdienstverlening met balies, foyer en wachtruimte, raadzaal, vergaderruimtes, en restaurant.

Shake-hands architectuur

Om de beide gebouwen op een zo vanzelfsprekend mogelijke wijze te verbinden en het gemeentehuis tot één geheel te maken, is het deel van het Turmac-gebouw grenzend aan de hal gedeeltelijk vernieuwd en van een nieuwe gevel voorzien. De nieuwe gevel opent het gebouw naar het plein en verbindt door middel van moderne ‘shake-hands’ architectuur de vormentaal van Hal 12 en het Turmac-gebouw. De verdiepingen zijn met vides en trappen ruimtelijk aan elkaar verbonden.

Alle werknemers hebben begin 2016 intrek genomen in het nieuwe gemeentehuis.

Projectgegevens

Locatie Kerkstraat 27, Zevenaar
Architect Inbo architecten
Opdrachtgever Gemeente Zevenaar
BVO's Gemeentehuis 5.200 m2, Hal 12, 7.000 m2, Turmac gebouw, 850 m2
Team Bert van Breugel, Rowin Petersma, Frank Zewald, Pieter Keijzer, Pieter Thieme, Adriënne Groeneveld, Danny Klaassen, Wilco van Gils, Anja Bouwman, Sander Jansen, André Kanters

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.