Uitbreiding studio Amsterdam

Uitbreiding studio Amsterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-07-2008

Projectgegevens

Projectarchitect Lieuwe Vos en Willemien van Duijn
Opdrachtgever buro³ architecten
Hoofdaannemer Derksen en Singerling, Ouderkerk aan de Amstel
Adviseur Constructies Duyts Bouwconstructies, Amsterdam
Start bouw Februari 2007
Oplevering Oktober 2007
Bruto vloeroppervlakte 44 m², waarvan 20 m² nieuw
Bruto inhoud 108 m³, waarvan 60 m³ nieuw
Leverancier aluminium portalen en kozijnen Geveltechniek IJmond, IJmuiden
Leverancier glas Glastechniek IJmond, IJmuiden
Foto's buro³ architecten

In het souterrain van een markante villa uit begin jaren ’70 van de vorige eeuw in Amsterdam Noord is buro³ architecten gevestigd. Deze, oorspronkelijk als garage ontworpen ruimte, was echter te klein. Door de, toch al te steile, hellingbaan naar het souterrain uit te graven en er bij te trekken is de studio nu bijna twee keer zo groot.
De betonnen wanden langs de hellingbaan zijn vervangen omdat het technisch niet mogelijk bleek ze te handhaven. Ze zijn vervangen door nieuwe betonnen wanden, waarbij de karakteristieke afdruk van het bekistingshout, die ook in de rest van het pand te vinden is, zichtbaar is gebleven.

Op deze betonnen onderbouw is een glazen kap geplaatst bestaande uit aluminium en glas. De hoogte van de kap is afgestemd op de pui-indeling van de rest van de villa. Via een bestaande betonnen trap is de studio los van de woning toegankelijk.
De villa is opgetrokken uit beton en metselwerk, waarbij de ramen in hetzelfde vlak liggen als de rest van de gevel. Ditzelfde principe is ook toegepast bij de glazen overkapping, zodat er weliswaar sprake is van een hedendaagse aanvulling, maar zonder een breuk te vormen met het bestaande.
In de uitbreiding biedt een zes meter lang blad van gespoten MDF voldoende werkruimte. Hoewel de uitbouw op het noorden ligt zorgt de glazen kap voor een zee aan daglicht en biedt een directe blik op de weersomstandigheden buiten.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.