Uitbreiding woning Groningen door MAD

Uitbreiding woning Groningen door MAD

Door: Jacqueline Knudsen | 07-02-2017

Aan de Parklaan in Groningen heeft een bakstenen woonhuis een contrasterende uitbreiding gekregen naar ontwerp van Johannes Moehrlein van MAD Architecten. Hierdoor is behalve ruimte vooral veel licht toegevoegd aan de woning.

Ode aan Malevitsj

Het bestaande huis is gebouwd in 1921 naar ontwerp van architect A.H. Wegerif. Abstractie en purisme zijn de uitgangspunten zijn voor de uitbreiding van het woonhuis. Opdrachtgever en architect zijn beiden aanhanger van Kazimir Malewitsj (1878-1935), en beschouwen de uitbreiding als een ode aan deze Russische kunstenaar.
Daarnaast was licht het belangrijkste punt in het programma van eisen. Hoewel de ruimtes in het bestaande huis redelijke vensters hebben, treedt er niet zo veel daglicht toe door de vele bomen rond het huis. Via de uitbreiding met veel glas komt er nu ook in de bestaande kamer op de begane grond meer daglicht.

Glazen vlies

De uitbreiding – een multifunctionele ruimte voor wonen, slapen of werken – is geconcipieerd als een soort studio of tuinkamer, die de woonruimte verbindt met de tuin. Glasvlakken op diverse posities laten lichtinval vanuit alle kanten (noord, zuid, west en van boven) toe en bieden zicht op de groene omgeving. Het semitransparante glazen vlies aan de westzijde (Profilit) filtert het licht en vormt een groen decor.
De eikenhouten parketvloer van het bestaande huis is doorgezet in de uitbreiding, zodat de ruimte vloeiend doorloopt van oud naar nieuw.

De gevels van de uitbreiding zijn strak gedetailleerd en wit gestuct. Het schuin uit de noordgevel stekende venster biedt zicht op het lommerrijke Zuiderpark, aan de overkant van de Parklaan.

Projectgegevens

Locatie Parklaan 2 Groningen
Architectenbureau MAD Architeckten
Projectarchitect Johannes Moehrlein
Oplevering 2015
Beeld J.P.Moehrlein

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.