Uitkragend dak voor Clubhuis HC Schiedam

Uitkragend dak voor Clubhuis HC Schiedam

Door: Petra Starink | 07-03-2016

Architéma Architectuurstudio en ThijssenVerheijden Architecture & Management hebben het ontwerp gemaakt voor het toekomstige clubhuis van de Hockey Combinatie Schiedam (HCS). Kenmerkend voor het clubhuis is het uitkragende dak.

Knik in dak

De vorm van het dak is een fusie van twee dakvormen met duidelijke associaties: de herkenbaarheid en gezelligheid van een zadeldak, gecombineerd met de meer dynamische en moderne uitstraling van een dubbele lessenaarskap. Het clubgebouw is een alzijdig georiënteerd paviljoen in het hart van het complex. Het gebouw is ingebed in een groen landschap met grote terrassen, een tribune en taluds, waar verschillende niveaus moeiteloos in elkaar overgaan. Het dynamische dak faciliteert een soepele verbinding tussen binnen en buiten. Een knik omhoog in het dak en een subtiele knik in de gevel voorzien van een metselwerkreliëf markeren de entreehal, die halfweg het twee etages tellende gebouw is gesitueerd.

Half verdiept aangelegd

Het gebouw wordt half verdiept aangelegd waardoor de onderste etage grotendeels in het landschap verdwijnt. Hier bevinden zich kleedruimtes, ondersteunende functies en bergingen. Boven is de clubruimte gesitueerd, met grote glasvlakken georiënteerd op de omgeving. De clubruimte heeft een intieme sfeer, zonder zich te verliezen in introversie. Aan de korte zijde kaagt het zadeldak uit naar een groot terras. Aan de lange zijde van de clubruimte, richting de tribune en het hoofdveld, wordt de blik verlegd en knikt het dak omhoog en naar buiten. Deze twee royale uitkragingen geven het pand een grote ruimtelijke impact op de omgeving. Naast het gebouw komen 3 watervelden, 3 zandvelden en een miniveld.

Bouw van start

De gemeente Schiedam is opdrachtgever. De aanleg van het terrein is inmiddels in volle gang en wordt uitgevoerd door de gebroeders Van Kessel. Aannemer is Bouwbedrijf De Vries en Verburg uit Stolwijk. Het sportpark is gesitueerd op het Harga-terrein, nabij de huidige locatie van Spirit. Naar verwachting zal de bouw binnen twee maanden officieel van start gaan en kan het in december 2016 worden opgeleverd.

Projectgegevens

Naam project Clubhuis Hockey Combinatie Schiedam (HCS)
Locatie Hargalaan, Schiedam
Programma/functie 1130 m2 clubgebouw, bergingen, tribune. Complex met 3 zandvelden,  3 watervelden en miniveld
Architectenbureau Architéma Architectuurstudio, ThijssenVerheijden Architecture & Management
Projectteam Ralph van de Donk, Henk Magrijn, Michiel Bosch (Architéma) Thijs Verheijden, Maaike Thijssen (ThijssenVerheijden)  
Opdrachtgever(s) Gemeente Schiedam/HC Schiedam
Hoofdaannemer Complex: Gebr. Van Kessel Gebouw: De VRies en Verburg, Stolwijk
Start bouw mei 2016
Oplevering december 2016
Beeld Architéma Architectuurstudio

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.