Uitnodigende entree Oogcentrum NoordHolland

Uitnodigende entree Oogcentrum NoordHolland

Door: Petra Starink | 29-06-2020

In Heerhugowaard is Oogcentrum Noordholland geopend. EGM architecten heeft de architectuur en het interieur ontworpen.

Afgeronde vormen

Een centrum waar een vriendelijk welkom, professionaliteit en beleving centraal staan, dat was de wens van de opdrachtgever. Met de vele afgeronde vormen in het exterieur en het interieur, luxe materialen en een paradijselijke binnentuin is het centrum daarin ruimhartig geslaagd. Het regionale expertisecentrum voor oogheelkunde ontvangt jaarlijks zo’n 50.000 patiënten en bezoekers.

Verticale gevelopeningen

Oogcentrum Noordholland is met zijn compactheid en visuele aantrekkelijkheid als een paviljoen in het groen neergezet. De verticale gevelopeningen over de twee verdiepingen reageren met hun maatvoeringen op de achterliggende functie die meer of minder daglicht wenst. Deze geleidelijke variatie zorgt voor een dynamisch aanzicht aan alle zijden van het gebouw. Binnen wordt een stevig houvast geboden aan mensen met een visuele beperking. Hierbij is een prominente rol weggelegd voor materiaal dat verschilt in tactiliteit, akoestisch vermogen en in kleur. De entreehal klinkt anders dan de spreekkamers, balies voelen toegankelijk en warm aan en bij de overgangen in de vloer en naar de wand en het plafond is contrast ingezet ter verduidelijking van ruimtes en oriëntatie.

Uitnodigende entree

Het Oogcentrum is van entree tot operatiekamers helder en duidelijk in opbouw: gradaties lopen van levendigheid naar rust en van openbaar naar intiem. Achter het groene talud bevindt zich op maaiveldniveau de parkeervoorziening onder het opgetilde paviljoen. Via de uitnodigende hoofdentree en de parkeergarage komt men in de entreehal met toegang tot de ontvangstruimte. Daar eist de groene patio, met volledig transparante glazen scheidingswand, alle aandacht op en opent zich de rondgang op intuïtieve wijze. In de patio heerst de natuur met krachtige kleuren van bloeiend groen.

Daglicht

Die tuin is zowel op de eerste als de tweede verdieping omarmd door zorgfuncties. Het groene hart brengt het daglicht binnen en zorgt voor een open en lichte sfeer met een natuurlijke oriëntatie door het gehele centrum. De spreek- en onderzoekskamers liggen voornamelijk op de eerste verdieping. De kantooromgeving en het operatiecomplex bevinden zich een verdieping hoger, waar meer rust en privacy heersen.

Ontwikkelplan

Oogcentrum Noordholland ligt in het gemeentelijke plangebied De Boulevard. Getypeerd als de dynamische ruggengraat van de stad kent dit gebied een ambitieus ontwikkelplan. Met de ondernemende houding van het Oogcentrum en de aansprekende architectuur krijgt de stad zijn gewenst landmark dat bedrijvigheid kan aantrekken en een voorbeeld is voor de gewenste aandacht aan vormgeving.

Oogcentrum Noordholland is een regionaal expertisecentrum met samenwerkingsverbanden met onder andere UMC Utrecht en Amsterdam UMC.

Meer informatie over het project is te vinden op de site van EGM architecten.

Projectgegevens

Naam project Oogcentrum NoordHolland
Locatie Gildestraat 1704, Heerhugowaard
Architectenbureau EGM architecten, Dordrecht
Projectarchitect EGM architecten, Dordrecht
Opdrachtgever(s) Oogcentrum Noordholland, Heerhugowaard
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Dick de Boer, Hoorn
Landschapsarchitect Terpstra Tuinen, Medeblik
Interieurontwerper EGM interieur, Dordrecht
Adviseur constructie Royal HaskoningDHV, Rotterdam, Harder Advies, Broek op Langedijk
Adviseur installaties Schermer installatietechniek, Hoorn,
Adviseur bouwfysica EGM adviseurs, Dordrecht
Adviseur akoestiek EGM adviseurs, Dordrecht
Start bouw 2017
Oplevering Opening: juni 2020
Bruto vloeroppervlakte 4.085 m²
Beeld Scagliola+Brakkee

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.