Urban unit als badhuis

Urban unit als badhuis

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-06-2011

Een opdrachtgever in Wassenaar liet architect Amer Alhassan een badhuis ontwerpen als overkapping van de ruimte tussen zijn woning en zwembad. Probleem daarbij was dat de gemeente geen bijgebouwen meer toestond. Om het gebouw toch te realiseren, bedacht Alhassan een demontabele constructie waarvoor geen bouwvergunning nodig was.

Gekscherend noemt hij zijn creatie een aangeklede pergola, maar liever spreekt de architect van een ‘urban unit’ die past bij hedendaagse en klassieke architectuur.

De opdracht aan AAArchitects uit Rotterdam leek simpel: ontwerp een intiem badhuis tussen het zwembad en de bestaande woning, met plaats voor een douche, een sauna en een beschutte loungeruimte. De uitvoering bleek een stuk lastiger. Het bestemmingsplan van de gemeente Wassenaar, waar de opdrachtgever domicilie houdt, staat geen enkele uitbreiding van bestaande woningen toe.

Het badhuis moest dus zo worden vormgegeven dat het zonder bouwvergunning te realiseren was. Daarom bedacht Amer Alhassan een demontabele constructie van gelaste stalen kokers. Als gevelbekleding koos hij voor transparant pvc-zeil dat aan het frame vastzit met rvs drukknopen uit de scheepsbouw. De fundering bestaat uit een sleuf gevuld met hergebruikte tegels.

Semipermanent

De opdrachtgever van het badhuis is een Oosterse diplomaat. Diplomaten hebben volgens Alhassan vaak de neiging iets permanents aan hun residentie te willen toevoegen als bewijs aan het land waarin ze als diplomaat gewoond en gediend hebben. In dit geval werd permanent dus semipermanent omdat de gemeente Wassenaar geen bouwactiviteiten toestaat in haar lommerrijke buitenwijken.

De opdrachtgever was niet meteen enthousiast over het ontwerp van Alhassan. Wat uiteindelijk de doorslag gaf, was dat Alhassan, door toepassing van semitransparante gordijnen en bananenplanten die in kleur corresponderen met het skelet van het gebouwtje, een sfeer wist te creëren waarin plaats is voor intimiteit, privacy maar desgewenst ook voor contact met tuin en bestaande bebouwing.

Architectonische creatie

Overigens is het badhuis in de optiek van Alhassan weldegelijk een serieuze architectonische creatie. In vorm, materiaalgebruik en kleur is het ontwerp volgens hem als een maatpak toegesneden op de karakteristieken die bepalend zijn voor het bestaande huis en de tuin waarin het staat. ‘Architectuur moet altijd communiceren met zijn omgeving. Dat geldt ook voor een marginaal ontwerp als dit badhuis. Door zijn vorm, kleur en materiaaltoepassing is het van toegevoegde waarde voor de bestaande woning en zijn Wassenaarse omgeving. Dat effect had je met een serre uit een catalogus nooit kunnen bereiken.’

Opvallend is dat AAArchitects het gebouw niet alleen heeft ontworpen, maar zelf ook de complete uitvoering op zich nam. Alleen voor het plaatsen van de staalconstructie is een aannemer ingeschakeld. Zelfs het op maat snijden van het zeil en het stansen van de gaatjes heeft AAArchitects zelf gedaan. Dit is gaandeweg het proces zo ontstaan. Ook al omdat dergelijk werk niet tot de bezigheden van een bouwbedrijf behoort en omdat een grote precisie vereist was.

Al met al is deze urban unit niet onopgemerkt gebleven. Er zijn vergevorderde plannen het idee van de unit te vertalen in een demontabele wachtruimte voor de beveiligingdienst elders in Wassenaar. ‘Maar ik maak geen kopie van het badhuis. Architectuur moet passen bij zijn omgeving. De wachtruimte wordt dus een vertaling van het badhuis naar de nieuwe situatie. Wel demontabel uiteraard en veel mooier dan een container of iets anders uit een catalogus.’

Projectgegevens

Ontwerp en uitvoeringAAArchitects, Rotterdam
Opdrachtgeveranoniem
StaalconstructieMKZ metaalbewerking, Zoetermeer
UitvoeringZomer 2010
TekstPeter de Winter
Foto’sRob ’t Hart en AAArchitects

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.