Urban villa Velserbroek

Urban villa Velserbroek

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-01-2008

Projectgegevens

ProjectarchitectCees Nagelkerke
ProjectteamCees Nagelkerke, Frans Hekman(†) en Pieter S. Koster
Opdrachtgever Van der Horst beheer, Santpoort
HoofdaannemerBouwonderneming P. Meijer, Beverwijk
Adviseur constructie Pieters Bouwtechniek, Haarlem
Start bouw 2004
OpleveringApril 2006
Bruto vloeroppervlakte 1804 m²
Bruto inhoud 5150 m³
Programma6 appartementen, 1 penthouse
TekstPeter Visser
Foto'sArchitectuurNL

De zuidoostzijde van de uitbreidingswijk Velserbroek grenst aan de Westbroekplas en het recreatiegebied Spaarnwoude. Deze grens wordt gemarkeerd door een rij van 12 urban villa’s, elk ontworpen door een andere architect. Als laatste in deze rij staat Villa Belfort, een gebouw dat zich presenteert als een object, met een gevouwen gevel en uitgevoerd in ruw metselwerk.
Noch de verschijningsvorm, noch de gevelindeling maken duidelijk wat zich binnen afspeelt, alleen de lift is vanaf de straat enigszins herkenbaar. De anonimiteit van de woonfunctie van het gebouw geeft het een urbaan karakter. Perspectivische zichtlijnen tussen gebouw en omringend landschap geven het gebouw juist dat kenmerk dat essentieel is voor een villa. Dit is met recht een Urban Villa.

Het gebouw bestaat uit zes appartementen, op elke verdieping twee, en een penthouse met twee grote buitenruimten op de noord- en zuidhoeken. Het penthouse ligt hierdoor als het ware diagonaal over het gebouw, waardoor een verlopende daklijn ontstaat, die het gebouw extra dynamiek geeft.
In de plattegronden is duidelijk te zien wat de functie van de geplooide gevel is. Grote ramen in de zuidelijk georiënteerde gevelvlakken geven uitzicht op plas en landschap, kleine ramen in de noordelijke gevelvlakken bieden een minder riant uitzicht op de wijk aan de andere kant, maar zorgen wel voor daglicht in de woningen.
Gemêleerde baksteen is het belangrijkste gevelmateriaal, onderbroken door als Franse balkons uitgevoerde ramen en kleinere openingen, die gedeeltelijk kozijnloos zijn of waarvan de kozijnen zoveel mogelijk zijn weggewerkt. De terugliggende gevelvlakken van het penthouse zijn uitgevoerd in lood met loodkleurig geschilderde houten kozijnen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.