Urban villa’s Thiemsland Hengelo

Urban villa’s Thiemsland Hengelo

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2007

Projectgegevens

Architect en medewerkers Marco Romano, Rudy Uytenhaak,Jacobien Hofstede, Jaap Hikke, Annemarie van Nieuwstadt
Opdrachtgever Thiemsland VOF, Enschede
Hoofdaannemer Koopmans Bouwgroep/ BAM
Adviseur Constructies HBG Engineering, Rijswijk
Adviseur installaties VIAC, Houten
Adviseur bouwfysica Adviesbureau Nieman
Start bouw Augustus 2003
Oplevering Oktober 2004
Bruto vloeroppervlak 6500 m2
Bruto inhoud 20.000 m3
Bouwsom € 8.200.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier aluminium puien Eland Brandt, Amsterdam
Tekst Peter Visser
Foto's Rudy Uytenhaak Architectenbureau

Thiemsland is een nieuwe wijk in de binnenstad van Hengelo. Op de voormalige fabriekslocatie hebben zes architectenbureaus binnen het stedenbouwkundige plan van Döll Atelier voor Bouwkunst en Karres en Brands landschapsarchitecten in totaal 650 woningen gebouwd. Rudy Uytenhaak tekende drie urban villa’s met elk 17 appartementen in het talud van de grote retentievijver in de wijk.
Door het hoogteverschil was het mogelijk een splitlevel ingang voor de villa’s te maken. De ingangshal is daardoor extra hoog. Het parkeren is onder het gebouw en aan de straatzijde half ondergronds gesitueerd, dus uit het directe zicht. Op het deel van de parkeergarage dat buiten het gebouw uitsteekt bevindt zich een watervlak dat extra licht tussen de gebouwen reflecteert.

De eerste verdieping telt drie appartementen, de tweede, derde en vierde ieder vier en op de bovenste verdieping zijn twee penthouses gerealiseerd. Per verdieping zijn er drie appartementen aan de zuidwestzijde te vinden en is er een lange woning op de noordelijke hoek gesitueerd.
De noord- en oostgevel zijn relatief gesloten, uitgevoerd in wit Noors marmer in breuksteen, met verticale glasstroken en L-vormige houten lijsten voor een genuanceerd reliëf. Zuid- en westzijde zijn daarentegen open, uitgevoerd in glas en aluminium en voorzien van extroverte balkons. De balkonhekken versterken de dynamiek van wisselende richtingen in deze gevels.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.