Urban villa’s Thiemsland Hengelo

Urban villa’s Thiemsland Hengelo

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2007

Projectgegevens

Architect en medewerkersMarco Romano, Rudy Uytenhaak,Jacobien Hofstede, Jaap Hikke, Annemarie van Nieuwstadt
OpdrachtgeverThiemsland VOF, Enschede
Hoofdaannemer Koopmans Bouwgroep/ BAM
Adviseur ConstructiesHBG Engineering, Rijswijk
Adviseur installatiesVIAC, Houten
Adviseur bouwfysicaAdviesbureau Nieman
Start bouwAugustus 2003
OpleveringOktober 2004
Bruto vloeroppervlak6500 m2
Bruto inhoud20.000 m3
Bouwsom€ 8.200.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier aluminium puienEland Brandt, Amsterdam
TekstPeter Visser
Foto'sRudy Uytenhaak Architectenbureau

Thiemsland is een nieuwe wijk in de binnenstad van Hengelo. Op de voormalige fabriekslocatie hebben zes architectenbureaus binnen het stedenbouwkundige plan van Döll Atelier voor Bouwkunst en Karres en Brands landschapsarchitecten in totaal 650 woningen gebouwd. Rudy Uytenhaak tekende drie urban villa’s met elk 17 appartementen in het talud van de grote retentievijver in de wijk.
Door het hoogteverschil was het mogelijk een splitlevel ingang voor de villa’s te maken. De ingangshal is daardoor extra hoog. Het parkeren is onder het gebouw en aan de straatzijde half ondergronds gesitueerd, dus uit het directe zicht. Op het deel van de parkeergarage dat buiten het gebouw uitsteekt bevindt zich een watervlak dat extra licht tussen de gebouwen reflecteert.

De eerste verdieping telt drie appartementen, de tweede, derde en vierde ieder vier en op de bovenste verdieping zijn twee penthouses gerealiseerd. Per verdieping zijn er drie appartementen aan de zuidwestzijde te vinden en is er een lange woning op de noordelijke hoek gesitueerd.
De noord- en oostgevel zijn relatief gesloten, uitgevoerd in wit Noors marmer in breuksteen, met verticale glasstroken en L-vormige houten lijsten voor een genuanceerd reliëf. Zuid- en westzijde zijn daarentegen open, uitgevoerd in glas en aluminium en voorzien van extroverte balkons. De balkonhekken versterken de dynamiek van wisselende richtingen in deze gevels.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.