Van oude school naar medisch centrum

Van oude school naar medisch centrum

Door: Petra Starink | 02-11-2015

Network of Architects & Planners (NAP) hebben in Amsterdam Zuid een voormalige gereformeerde kweekschool getransformeerd naar een medisch centrum. Een complexe opgave waarin respect voor de bestaande monumentale architectuur werd afgewisseld met lef om de nieuwe zorgfunctie ook zichtbaar in te passen. De buitenkant werd in ere hersteld en het donkere interieur werd een lichte zorgomgeving.

Het Boerhaave Medisch Centrum was meer dan 100 jaar gevestigd in de Johannes Vermeerstraat aan het Museumplein. In het bestaande pand ontbrak het aan mogelijkheden om te moderniseren en het zorgaanbod uit te breiden. De keuze voor een nieuw onderkomen viel op een leegstaand schoolgebouw in de Rivierenbuurt van Amsterdam Zuid.

Een efficiënte en heldere indeling bevordert de toegankelijkheid voor patiënten en zorgt voor korte routes voor het personeel. Vanuit de entreehal zijn alle afdelingen direct bereikbaar via de nieuwe lift en het ruime open trappenhuis. De operatieafdeling met twee ultramoderne operatiekamers ligt een halve verdieping lager. Op de eerste verdieping bevinden zich de patiëntenkamers en de poliklinische operatiekamer. De tweede verdieping wordt bemand door de medische specialisten voor de reguliere zorgdiensten en de tandheelkundige praktijk van het Boerhaave Medisch Centrum. Op de bovenste verdieping zijn de afdeling administratie, de kantine, een vergaderzaal en de technische ruimtes ondergebracht.

Inpassing medische functie

Het inpassen van de nieuwe medische functie in het monumentale pand vereiste een aantal belangrijke bouwkundige ingrepen. Noodzakelijke toevoegingen, zoals de beddenlift en een tweede inpandige trappenhuis zijn zorgvuldig geïntegreerd in de bestaande structuur. De uitbreiding aan de achterzijde van het gebouw is bedekt met een intensief begroeide daktuin. De buitenschil is door voorzetwanden en –ramen thermisch geïsoleerd en de zorggebieden zijn voorzien van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

Heldere opzet met korte routes

Een efficiënte en heldere indeling bevordert de toegankelijkheid voor patiënten en zorgt voor korte routes voor het personeel. Vanuit de entreehal zijn alle afdelingen direct bereikbaar via de nieuwe lift en het ruime open trappenhuis. De operatieafdeling met twee ultramoderne operatiekamers ligt een halve verdieping lager. Op de eerste verdieping bevinden zich de patiëntenkamers en de poliklinische operatiekamer. De tweede verdieping wordt bemand door de medische specialisten voor de reguliere zorgdiensten en de tandheelkundige praktijk van het Boerhaave Medisch Centrum. Op de bovenste verdieping zijn de afdeling administratie, de kantine, een vergaderzaal en de technische ruimtes ondergebracht.

Energetische verbeteringen

Bij de transformatie van het pand zijn duurzame verbeteringen toegepast.De bestaande bakstenen gevels en pannendaken zijn aan de binnenkant geïsoleerd. Achter de karakteristieke houten kozijnen met enkel glas zijn voorzetramen met isolatieglas geplaatst. Hierdoor is een fikse energiebesparing gerealiseerd, zonder daarbij afbreuk te doen aan de originele elementen. Voor de nieuwe bouwdelen is gebruik gemaakt van hoogwaar­dig geïsoleerde gevels. De daktuin op het dak van de uitbouw op de begane grond zorgt voor een geleidelijke afvoer van het regenwater. Op de zinken dakuitbouw zijn zonnepanelen geplaatst. Voor een behaaglijk binnenklimaat maakt het medisch centrum gebruik van een innovatief koel- en ventilatiesysteem dat gekoppeld is aan een warmte-terugwin-installatie (WTW).

Intensieve samenwerking ontwerp en bouwteam

De planning en uitvoering van het project stonden onder een enorme tijdsdruk. Zo veel mogelijk elementen zijn hergebruikt. Door een intensieve samenwerking is het ontwerp- en bouw-team erin geslaagd om de bijzondere transformatie binnen twaalf maanden te voltooien.

Projectgegevens

ArchitectNetwork of Architects & Planners (NAP)
Ontwerpmei 2013-oktober 2013
OpdrachtgeverBoerhaave Medisch Centrum
Uitvoeringnovember 2013-december 2014
Omvang2.289 m² (na verbouwing)
LocatieDintelstraat 60, Amsterdam
ProjectteamThomas Bernhardt, Andreas Baumer, Gilles Trevetin, Oliver Ebben, Egle Suminskaite, Txell Blanco-Diaz
FotografieMarcel van der Burg
AdviseursVan Eden Bouwconstructies, DPA Cauberg-Huygen
BouwteamAannemersbedrijf Groot, Telstar Medical Components, Eltag Venilatietechniek, Ignis Systems, Dräger Netherlands, Loodgietersbedrijf Ebbers, Samson Funderingstechniek, GHV Bouw, Rodenburg bv, Ascom Nederland, Constructiebedrijf Van Loenen, Elzinga Schilderwerken, Adriaan Tuinen, Amovatiebedrijf Aalsmeer, Lycalux, Boer en van Wijk

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.