Verbouw Amicitia kan bijna beginnen

Verbouw Amicitia kan bijna beginnen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-03-2009

Het verbouwplan voor Amicitia, al eerder betiteld als ‘het lelijkste gebouw van Leeuwarden’, kan na de zomer van start gaan. Het verbouwplan voor het gebouw op de Leeuwarder Wirdumerdijk kreeg maandagavond alle lof van de commissie stadsontwikkeling.

Als de verdere vergunningsprocedure gunstig verloopt, kan de bouwoperatie na de zomer beginnen.

Fremdkörper
Architect Jo Coenen herinnerde de raadsleden er nog eens aan dat er ‘een zonde is gepleegd’ toen het hotel Amicitia eind jaren zestig werd gesloopt ‘zo mooi als het was met lantaarnpaal, boom en hekje.’ Er keerde een kantoorkolos voor terug.

Coenen heeft zich aan het werk gezet om ‘dit Fremdk√∂rper te deformeren’ tot een licht gebouw. Uit de ‘moloch” laat hij alles weghalen tot alleen ‘het skelet’ overblijft. Door terugliggende nieuwe wanden met schuivende houten panelen ontstaat een heel anders ogend gebouw, waarin zestien luxueuze appartementen komen.

Vier ‘geometrisch springende kubussen’ op het dak zullen zeer in het oog springen. De onderste twee bouwlagen zijn bedoeld als winkelruimte.

Commentaar
Naar aanleiding van het plan, zond de Leeuwardense architect Jouke van der Bout een brief naar de Leeuwarder Courant om zijn ongenoegen uit te spreken over de plannen van Coenen. Het commentaar leidde tot een stroom aan reacties.

Bron: Leeuwarder Courant

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Restyling voor lelijkste gebouw Leeuwarden

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.