Verkadepaviljoen Zaanstad

Verkadepaviljoen Zaanstad

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-09-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Cor van Hillo, Monique Verschaeren
OpdrachtgeverSBCE Verkade, Zaandam
HoofdaBouwbedrijf annemer Bouwbedrijf Kakes, Zaandam
Adviseur Constructie ABT, Arnhem
Adviseur installaties H2H installatiearchitectuur, Nijkerk
Adviseur bouwmanagement en directievoering Ockenburgh Bouwkunde Bv, den Haag
Start bouw November 2007
OpleveringMaart 2009
Bruto vloeroppervlakte 875 m2
Bruto inhoud 4500 m3
Bouwkosten € 1.713.000, excl. installaties, inrichting en BTW
Leverancier beglazing SGG, Sas van Gent
TekstPeter Visser
Foto'sMike Bink Fotografie (interieur) en ArchitectuurNL (exterieur)

Het Verkadepaviljoen is ontworpen als uitbreiding van het Zaans Museum uit 1998 van VHV Architekten. Beide gebouwen zijn met elkaar verbonden door een transparante loopbrug op de eerste verdieping en laat passanten vanaf de weg een ongehinderd zicht op de achterliggende Kalverpolder, een karakteristiek landschap voor de Zaanstreek. Het gebouw is van buiten sober, maar binnen staat het vol met Verkade memorabilia, een feest van herkenning.

Het paviljoen is een verlengstuk van het Zaans Museum en alleen via het museum bereikbaar. Vanaf het Zaans Museum wordt het publiek via een logische eenduidige route door het gebouw geleid.
In het gebouw is de fabriekscollectie van de firma Verkade ondergebracht, een collectie die alle reclame-uitingen van dit bedrijf omvat zoals posters, verpakkingen, blikken, enzovoort.

Daarnaast omvat de collectie ook duizenden foto’s en drie werkende productielijnen voor chocolade, biscuit en waxine. Het hoogtepunt wordt gevormd door de originele aquarellen van de beroemde Verkadeplaatjes en de daarbij behorende albums.
Het gebouw kan worden opgevat als een moderne verpakking voor een segment van een oude Verkadefabriek. De oude fabriek komt terug in een wandfragment, de klassiek betegelde vloer en de toen gebruikelijke sheds op het dak. Deze centrale open ruimte toont de originele machines in bedrijf. De daaromheen liggende ruimte wordt gebruikt voor trappen en loopbruggen, aanvullende expositieruimten. De meubilering daarvan met vitrines, AV-opstellingen, tekstborden en computerspellen is geïntegreerd met gebouw en collectie, en eveneens door de architecten ontworpen. De omhulling van het geheel, een moderne glazen doos, is in een regelmatig patroon bedrukt met het Verkadelogo. In de gevel zijn drie uitgebouwde delen zichtbaar: twee onopvallende kleine houten wisselexpositieruimten en de schatkamer voor de Verkadeplaatjes, die gelijk de blikvanger van het gebouw is met een print gebaseerd op oude Verkade beschuitblikken. Deze print komt terug bij een wand bij de ingang van het Zaans Museum, op die manier verduidelijkend dat de twee gebouwen een geheel vormen.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.