Vernieuwing van woon/winkelcomplex De Driehoekjes

Vernieuwing van woon/winkelcomplex De Driehoekjes

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2006

Projectgegevens

Architect Vera Yanovshtchinsky architecten b.v., Den Haag,
Opdrachtgever MAB, Den Haag
Hoofdaannemer Boele & van Eesteren, Rijswijk
Adviseur Constructies Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau bv, Rijswijk
Adviseur Bouwfysica HTV, Den Haag
Oplevering juni 2003
Bruto vloeroppervlak 2600 m2 winkels, 5200 m2 garage , 10.000 m2 woningen
Differentiatie 60 woningen, 625 m2 daktuin,2240 m2 winkelruimte, 122 parkeerplaatsen
Bouwsom € 13.613.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Paul Groenendijk
Foto's Ger van der Vlugt

In het centrum van Den Haag is het gebied rond de Grote Kerk en het stadhuis voortvarend aangepakt. De Snoeptrommel verving in 1999 de aanbouw van het stadhuis. Kort daarop renoveerde Vera Yanovshtchinsky het kantoorgebouw van Berlage, verrees Casa Uccellini (‘het huis van de vogeltjes’) van Gunnar Daan en werd de Driehoekjes ingrijpend verbouwd. Het anonieme kantoorgebouw De Driehoekjes uit 1970 was met de zieltogende passage van begin af aan een misser. Met de horizontale betonelementen in de gevel had het de uitstraling van een parkeergarage, die er inderdaad in te vinden was.
De Driehoekjes is volledig gestript tot op de draagconstructie en het hoogbouwgedeelte verdween. Vervolgens volgde herbouw van het resterende orthogonale volume tot aan de – deels gebogen – rooilijnen en de aanpassing in hoogte aan de omgeving.

De gehele begane grond herbergt kinderwinkelparadijs De Drie Koekjes. De bestaande parkeergarages in de kelder (79 plaatsen) en op de eerste verdieping (44 plaatsen) bleven gehandhaafd. Het gebouw telt 57 appartementen en drie topappartementen.
De woningen liggen aan een gemeenschappelijke open ruimte op het dak van de parkeergarage. Deze is ingericht met beplanting, houten vlonders en een jeu de boulesbaan.
De gevels bestaan voornamelijk uit paarsrode baksteen gecombineerd met betonelementen. Met loggia’s, Franse balkons en opvallende erkers op de hoeken is een plastische gevel gecreëerd. De afwisselende gevels sluiten qua schaal, maatvoering en architectuur nu beter aan op de bebouwing in de smalle Oude Molstraat en Nobelstraat.

     

Gerelateerd

Tags:

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.