Vernieuwing van woon/winkelcomplex De Driehoekjes

Vernieuwing van woon/winkelcomplex De Driehoekjes

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2006

Projectgegevens

ArchitectVera Yanovshtchinsky architecten b.v., Den Haag,
OpdrachtgeverMAB, Den Haag
HoofdaannemerBoele & van Eesteren, Rijswijk
Adviseur ConstructiesCorsmit Raadgevend Ingenieursbureau bv, Rijswijk
Adviseur BouwfysicaHTV, Den Haag
Opleveringjuni 2003
Bruto vloeroppervlak2600 m2 winkels, 5200 m2 garage , 10.000 m2 woningen
Differentiatie60 woningen, 625 m2 daktuin,2240 m2 winkelruimte, 122 parkeerplaatsen
Bouwsom€ 13.613.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
TekstPaul Groenendijk
Foto'sGer van der Vlugt

In het centrum van Den Haag is het gebied rond de Grote Kerk en het stadhuis voortvarend aangepakt. De Snoeptrommel verving in 1999 de aanbouw van het stadhuis. Kort daarop renoveerde Vera Yanovshtchinsky het kantoorgebouw van Berlage, verrees Casa Uccellini (‘het huis van de vogeltjes’) van Gunnar Daan en werd de Driehoekjes ingrijpend verbouwd. Het anonieme kantoorgebouw De Driehoekjes uit 1970 was met de zieltogende passage van begin af aan een misser. Met de horizontale betonelementen in de gevel had het de uitstraling van een parkeergarage, die er inderdaad in te vinden was.
De Driehoekjes is volledig gestript tot op de draagconstructie en het hoogbouwgedeelte verdween. Vervolgens volgde herbouw van het resterende orthogonale volume tot aan de – deels gebogen – rooilijnen en de aanpassing in hoogte aan de omgeving.

De gehele begane grond herbergt kinderwinkelparadijs De Drie Koekjes. De bestaande parkeergarages in de kelder (79 plaatsen) en op de eerste verdieping (44 plaatsen) bleven gehandhaafd. Het gebouw telt 57 appartementen en drie topappartementen.
De woningen liggen aan een gemeenschappelijke open ruimte op het dak van de parkeergarage. Deze is ingericht met beplanting, houten vlonders en een jeu de boulesbaan.
De gevels bestaan voornamelijk uit paarsrode baksteen gecombineerd met betonelementen. Met loggia’s, Franse balkons en opvallende erkers op de hoeken is een plastische gevel gecreëerd. De afwisselende gevels sluiten qua schaal, maatvoering en architectuur nu beter aan op de bebouwing in de smalle Oude Molstraat en Nobelstraat.

     

Gerelateerd

Tags:
  1. Bob

    Jammer dat er word geschreven:”De afwisselende gevels sluiten qua schaal, maatvoering en architectuur nu beter aan op de bebouwing in de smalle Oude Molstraat en Nobelstraat”.

    Want dit is totaal niet het geval. Het gebouw is te groot en te lomp om in het oude hofkwartier te passen. De oude Molstraat is nog sfeervol gemaakt door een leuk cafe, maar de Nobelstraat wat vroeger een van de belangrijkste straten van het dorp Die Haghe was word nu gebruikt als achterkant. De plint is simpelweg Doods en de enige levendigheid is de entree van de parkeergarage die precies uitkomt voor het oudste huis van Den Haag. Wat totaal ongepast is.

    Daarnaast is het pand ook twee keer te hoog waardoor de gehele Nobelstraat donker is geworden. Het zicht op de kerktoren vanuit de Nobelstraat is sinds 1950 niet meer mogelijk. Terwijl deze bebouwing er toch al 700 jaar staat.

    Ik zet dus mijn vraagtekens bij het positieve tintje van dit artikel. Naar mijn mening is de vernieuwing van het centrum op een totaal verkeerde manier uitgevoerd. (inclusief de koektrommel)

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.