Versseput architecten geeft kleur aan parkeergarage

Versseput architecten geeft kleur aan parkeergarage

Door: Petra Starink | 15-09-2015

Een doorsnee parkeergarage op bedrijventerrein Papendorp in Utrecht is door Versseput architecten met een uitbundig kleurontwerp, een nieuw verlichtingsplan en duidelijke bewegwijzering omgetoverd tot een kleurrijke ontvangsthal. De gekleurde vlakken in het gebouw verwijzen naar de naam van het gebouw: ’t hart.

De metamorfose van de parkeergarage onder het kantoor van de VvAA aan de Orteliuslaan is een ontwerp van Versseput Architecten. Het architectenbureau uit Utrecht was in een eerder stadium al betrokken bij aanpassingen aan het kantoorinterieur en de entreehal van hetzelfde gebouw. Zonder dat er één steen werd verplaatst is een totaal nieuwe ruimte ontstaan.

Gestileerd hart

De gekleurde vlakken in de parkeergarage verwijzen naar de naam van het gebouw: ‘t hart. De schijnbaar abstracte vlekken zijn in werkelijkheid een ingekleurde weergave van een hart, dat eerst 3-dimensionaal werd getekend en daarna op vloeren, wanden, kolommen en het plafond van de garage werd geprojecteerd. Het zebrapad leidt de bezoekers naar de entree van de kantoren. De strakke zwart-witte banen vormen een contrast met de uitbundige kleuren en vormen van het gestileerde hart.

In de kleuren van huisstijl

De opdrachtgevers voor de aanpak van de parkeergarage zijn de huurders van het kantoorpand de VvAA en de SBOH .Voor de aanpassingen werd gekozen voor blauw, oranje en zwart, kleuren die deel uitmaken van de huisstijl van beide opdrachtgevers.

Bewegwijzering

Lichtlijnen met LED zijn gebruikt voor de verlichting en het begeleiden van de verkeersroute. Voor de bewegwijzering van het project zijn nieuwe borden, teksten en pictogrammen ontworpen. Hierbij is advies ingewonnen bij Bureau Mijksenaar. In de toekomst kan de parkeergarage gebruikt worden voor bijvoorbeeld vakbeurzen of pop-up achtige bijeenkomsten.

Projectgegevens

Locatie Orteliuslaan 750, Utrecht
Opdrachtgevers VvAA en SBOH
Programma van eisen Bestaande parkeergarage upgraden
Bruto vloeroppervlak 3025 m2
Ontwerp en architect Versseput architecten, Utrecht
Projectteam architecten Peter Versseput, Inge Schultz, Lotte Rijpstra
Adviseurs bewegwijzering Mijksenaar, Amsterdam
Ontwerp pictogramnmen Novad, Amerongen
Aannemer Versteeg Utrecht, Utrecht
Elektra E.T.I.B. van Barneveld, Maarssen
Coating Kooijmansgroep, Utrecht
Fotografie Corné Bastiaansen, Hilversum

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.