Vide centrale ruimte in sculpturale woning

Vide centrale ruimte in sculpturale woning

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-01-2007

Projectgegevens

Architect Zecc architecten, Utrecht
Opdrachtgever A. Lucassen, S. Eeftink
Hoofdaannemer Bouwbedrijf Hulshof, Tubbergen
Adviseur Constructies Bouwhuis Bouwtechniek, Rijssen
Adviseur Installaties Eppink, Tubbergen
Ontwerp Rolf Bruggink, Marnix van der Meer
Projectmedewerkers Edwin Deen, René de Korte
Tuinarchitect Marianne Voerman, Oldenzaal
Oplevering mei 2005
Bruto vloeroppervlak 240 m²
Bruto inhoud 1000 m3
Leverancier baksteen Steenindustrie Strating, Oude-Pekela
Tekst Iris Knapen
Foto's Zecc architecten

Het huis, gelegen in een woonwijk aan de rand van Almelo, contrasteert sterk met de omliggende bebouwing die hoofdzakelijk bestaat uit cataloguswoningen. De woning is rechthoekig, robuust en introvert met een bastionachtige entreezone. De gevelbekleding bestaat uit gezaagde geëngobeerde bakstenen die bij verschillende weerstypes van uitstraling veranderen. Door het baksteen zonder stootvoeg te metselen ontstaat de indruk van natuursteen.

Als gevolg van de specifieke eisen ten aanzien van de binnenmaten zijn diverse uitkragingen en uitsnijdingen ontstaan. Deze hebben, samen met de niet-standaard afmetingen van de vensters, spannende gevelindelingen opgeleverd en dragen bij aan de sculpturaliteit van het bouwvolume.

De ingekeerdheid van het exterieur maakt in het interieur plaats voor openheid. Rondom een grote centrale vide zijn de verschillende ruimtes gegroepeerd op twee niveaus.
De begane grond is vrijwel geheel van de straat afgekeerd en via grote vensters en een overdekt terras met de achtertuin verbonden.

Op de verdieping gebeurt precies het tegengestelde. Boven straatniveau is hier ruim zicht op het landschap aan de voorzijde. De woonkamer heeft een schuifpui naar een dakterras. In de ouderslaapkamer geeft een enorm venster zicht op het groen. Bovenlichten zorgen in de afgescheiden werkhoek in de woonkamer en in de badkamer voor extra lichtinval en ruimtewerking.

De sculpturaliteit is het best voelbaar in de vide met haar massieve gestucte balustrades en strijklicht dat door het dakvenster valt. Deze ruimte, letterlijk spil van het huis, maakt de diagonale ruimtelijke ervaringen mogelijk waaraan het huis een groot deel van zijn specifieke sfeer ontleent.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.