Vide centrale ruimte in sculpturale woning

Vide centrale ruimte in sculpturale woning

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-01-2007

Projectgegevens

ArchitectZecc architecten, Utrecht
OpdrachtgeverA. Lucassen, S. Eeftink
HoofdaannemerBouwbedrijf Hulshof, Tubbergen
Adviseur ConstructiesBouwhuis Bouwtechniek, Rijssen
Adviseur InstallatiesEppink, Tubbergen
OntwerpRolf Bruggink, Marnix van der Meer
ProjectmedewerkersEdwin Deen, René de Korte
TuinarchitectMarianne Voerman, Oldenzaal
Opleveringmei 2005
Bruto vloeroppervlak240 m²
Bruto inhoud1000 m3
Leverancier baksteenSteenindustrie Strating, Oude-Pekela
TekstIris Knapen
Foto'sZecc architecten

Het huis, gelegen in een woonwijk aan de rand van Almelo, contrasteert sterk met de omliggende bebouwing die hoofdzakelijk bestaat uit cataloguswoningen. De woning is rechthoekig, robuust en introvert met een bastionachtige entreezone. De gevelbekleding bestaat uit gezaagde geëngobeerde bakstenen die bij verschillende weerstypes van uitstraling veranderen. Door het baksteen zonder stootvoeg te metselen ontstaat de indruk van natuursteen.

Als gevolg van de specifieke eisen ten aanzien van de binnenmaten zijn diverse uitkragingen en uitsnijdingen ontstaan. Deze hebben, samen met de niet-standaard afmetingen van de vensters, spannende gevelindelingen opgeleverd en dragen bij aan de sculpturaliteit van het bouwvolume.

De ingekeerdheid van het exterieur maakt in het interieur plaats voor openheid. Rondom een grote centrale vide zijn de verschillende ruimtes gegroepeerd op twee niveaus.
De begane grond is vrijwel geheel van de straat afgekeerd en via grote vensters en een overdekt terras met de achtertuin verbonden.

Op de verdieping gebeurt precies het tegengestelde. Boven straatniveau is hier ruim zicht op het landschap aan de voorzijde. De woonkamer heeft een schuifpui naar een dakterras. In de ouderslaapkamer geeft een enorm venster zicht op het groen. Bovenlichten zorgen in de afgescheiden werkhoek in de woonkamer en in de badkamer voor extra lichtinval en ruimtewerking.

De sculpturaliteit is het best voelbaar in de vide met haar massieve gestucte balustrades en strijklicht dat door het dakvenster valt. Deze ruimte, letterlijk spil van het huis, maakt de diagonale ruimtelijke ervaringen mogelijk waaraan het huis een groot deel van zijn specifieke sfeer ontleent.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.