Vijf kantoortorens in het groen

Vijf kantoortorens in het groen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

Architect De Architekten Cie., Amsterdam / Veenendaal Bocanet + Partners, Amsterdam
Opdrachtgever AM Vastgoed, Gouda
Ontwerpteam Frits van Dongen, Ed Veenendaal (projectarchitecten), R. ten Bras, P. Koschuch, P. Campos da Costa, B. Bocanet, H. Hrabak, M. Prokop, G. Trevetin
Tuinarchitect Delta Vorm Groep, Utrecht
Eigenaar/belegger ING Vastgoed, Amsterdam
Hoofdaannemer BAM Nelissen van Egteren - Grote projecten, Den Haag
Oplevering mei 2003
Adviseur Constructies IMD ingenieursburo Molenbroek bv, Rotterdam
Adviseur Installaties Techniplan adviseurs, Rotterdam
Adviseur Bouwkosten Kraan, Rotterdam
Adviseur Bouwmanagement B&D Architecten, Leiden
Bouwsom € 68.000.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Brutovloeroppervlak 50.000 m2, plus 750 overdekte parkeerplaatsen
Bruto inhoud 280.000 m3
Tekst Egbert Koster
Foto's Ger van der Vlugt en De Jong Luchtfotografie

Het nieuwe onderkomen van Cap Gemini Ernst & Young in Utrecht-Papendorp lijkt gemodelleerd naar de Amerikaanse universiteitscampus. 50.000 marktconforme vierkante meters zijn verdeeld overvijf torens met een gemeenschappelijke entreehal onder een opgetilde grasmat.
Tussen de ‘tentakels’ van dit entreegebied liggen, onder de grasheuvels, vijf parkeergarages voor 750 auto’s.
Het complex telt 1800 werkplekken in alle soorten en maten (deels flexplekken, deels conventionele vaste werkplekken) en 300 vergader- en congresstoelen.
In de vijf torens – waaronder één duo-toren bij wijze van hoofdgebouw – zijn de drie standaardbreedtematen van 12.60 meter, 14.40 meter en 18.60 meter naast elkaar toegepast. Dit maakt alle denkbare kantoorindelingen mogelijk.

Door incidenteel ook binnen de torens verschillende breedtematen toe te passen, wordt het monolithische karakter van de bouwvolumes plaatselijk doorbroken met sculpturale loggia’s. De keerzijde van deze uitzonderingen in de maatvoering is dat ook op de ondiepe kantoorvloeren meer kolommen staan dan voor een vrije indeling wenselijk.
De ogenschijnlijk los uitgestrooide bouwvolumes zijn duidelijk niet gebaseerd op een eenduidig, alomvattend vormgevingsconcept – er is variatie in hoogte, breedte en diepte, een wild ritme van raamopeningen en incidentele verbijzonderingen.
Ook in het interieur heerst vrijmoedigheid. De paddestoelen van de elegante paddestoelkolommen in de grote entreehal zijn slechts fraai gestileerd hol stucwerk rondom gewone ronde betonkolommen.
Op het gebied van energiezuinigheid scoort het gebouw hoog. Mede dankzij ondergrondse warmte- en koudeopslag in combinatie met een warmtepomp heeft het complex een EPC van 1,1.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.