Villa Bliek Den Haag

Villa Bliek Den Haag

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-08-2007

Projectgegevens

ProjectarchitectEric Vreedenburgh
ProjectmedewerkersCoen Bouwmeester, Jaap Baselmans, Wim van de Kamer
Opdrachtgever Peter Bliek
Hoofdaannemer Giesbers Eemland, Bussum
Adviseur constructie Van Eck, Rijswijk
Adviseur installaties Spindler, Rotterdam
Adviseur bouwfysica en akoestiek Wolf + Dikken, Wateringen
Adviseur bouwmanagement en bouwkosten Rick de la Croix, Doorn
Ontwerp1994
Start bouw 2004
Oplevering2006
Bruto vloeroppervlakte 860 m³
TekstJan Bol
Foto'sGerrit Schreurs (interieur) en Archipelontwerpers

Het ontwerp voor Villa Bliek in het Haagse Benoordenhout is niet los te zien van het ernaast gelegen huis uit 1937 van architect J.B. van Loghem. In positionering, maatvoering, materiaalgebruik en architectonische expressie is aansluiting gezocht bij het beroemde buurhuis. Anderzijds is ook gezocht naar distantie en verwijst Villa Bliek naar haar eigen context en tijd.

De kavel waarop de vrijstaande Villa Bliek is gebouwd was in het verleden gekoppeld aan een kavel waarop architect Van Loghem (1881-1940) een bekende theoreticus van de Nieuwe Zakelijkheid, een woonhuis bouwde. Door deze koppeling had dit huis van Van Loghem een extra ruime tuin. In de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn deze twee kavels afzonderlijk verkocht en was de lege kavel volgens het oorspronkelijke en ook huidige bestemmingsplan beschikbaar voor bebouwing. De toenmalige nieuwe eigenaar van de kavel met het pand van Van Loghem dacht hier anders over. Door bestemmingsplanprocedures is het ontwerp van Villa Bliek pas twaalf jaar na ontwerp opgeleverd. Want zolang er procedures lopen mag je, ondanks alle goedkeuringen, niet starten met de bouw.

Samen met de twee naburige villa’s van Rietveld aan de Van Ouwenlaan en het huis Leembruggen van de architecten Buijs en Lursen, is dit huis van Van Loghem een belangrijke exponent van de Nieuwe Zakelijkheid in Den Haag. De plattegrond is sterk diagonaal gericht op de zon en de tuin, waarop grote ronde ramen een weids uitzicht bieden. Omgekeerd is de diagonaal ook de belangrijkste zichtlijn op dit huis.
Het plan van Villa Bliek speelt hierop in door toepassing van een diagonaal als belangrijkste zichtlijn binnen een min of meer orthogonale volume.

Groot maar toch bescheiden
Uitgangspunt voor het ontwerp was, dat het huis qua positionering en maatvoering ondergeschikt moest zijn aan het huis van Van Loghem. Zo is Villa Bliek lager, ligt de voorgevel terug en is zo gesitueerd dat het zicht overhoeks gehandhaafd blijft.
Om toch een volwaardig woonprogramma in drie lagen te kunnen realiseren is het huis verdiept in de tuin aangelegd. Het souterrain is in drie van de vier gevels als een plint uitgevoerd, zodat het huis zich vanuit bepaalde posities als een klein volume van twee lagen toont. Door de tuin een stuk uit te graven krijgt de souterrainverdieping aan de voorgevel volwaardig licht naar binnen en is het uitzicht vanuit deze verdieping voldoende open.
In het souterrain zijn de slaapkamers en een garage gesitueerd. Op de bel-etage is de entree, een woonkamer en de keuken, en op de verdieping bevindt zich een bibliotheek annex werkkamer en de ouderslaapkamer. De werkkamer staat via een trap in open verbinding met de woonkamer.
Hoewel de twee huizen in vergelijking tot de meeste andere huizen in het Benoordenhout ruim op de kavels staan, is om volledig wederzijdse privacy te garanderen de aangrenzende gevel gesloten gehouden.

Verwant met distantie
In materiaalgebruik en architectonische expressie is aansluiting gezocht met het vocabulaire van het Nieuwe Bouwen, door toepassing van wit stucwerk, glazen bouwstenen, stalen kozijnen, een open plattegrond en de oriëntatie op de zon. Anderzijds is gezocht naar distantie. Deze nieuwbouw verwijst ook naar de eigen context en tijd en heeft een eigen karakter. Bijvoorbeeld, in de nieuwe villa ontbreken ronde elementen in de gevelvlakken, zijn moderne materialen als aluminium gebruikt. De nieuwe villa is bewust geen dissonant, zoals een notariswoning op dat perceel wel zou zijn, maar is door stijl en materialisatie in harmonie.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.