Villa Carnegie

Villa Carnegie

Door: Petra Starink | 24-10-2016

Braaksma & Roos architectenbureau heeft in het hart van de Haagse binnenstad een transparante garden villa ontworpen. Het karakteristieke begin-twintigste-eeuwse kantoor­pand wordt herontwikkeld en uitgebreid tot 9 luxe appartementen met een ondergrondse parkeergara­ge.

Tegenover het Vredespaleis in Den Haag ligt de statige vrijstaande villa aan Carnegielaan 1. Door de verschillende verbouwingen en uitbreidin­gen de afgelopen decennia is het pand min of  meer verdubbeld in grootte, maar het pand heeft het z’n karakte­ristieke uitstraling grotendeels verloren. Een belangrijk ontwerpuitgangspunt bij de herontwikkeling van het be­staande pand is dan ook om de bijzondere kwaliteiten van de villa opnieuw in te zetten. De nieuwe woningin­deling wordt gebaseerd op de oorspronkelijke klassieke structuur van het pand met een reeks aaneengeschakel­de ruimten die worden verbonden door een lange enfila­de. Nieuwe buitenruimten zijn op een natuurlijke manier ingepast in het gevelbeeld.

Statig en klassiek

Ter plaatse van de vroegere aanbouw aan de villa wordt een nieuwe uitbreiding gerealiseerd.Het ontwerp, dat in grootte gelijk is aan de villa, heeft een bijzonder licht en gelaagd karakter met de uitkragende balkons en de stalen shutters voor grote glazen schuifpuien. De materialisatie in staal en glas en het kleurgebruik – donkere en lichte bronstinten – creëert dynamiek en diepte in het gevelbeeld. Het ontwerp harmonieert met de villa en gaat tegelijk een spannend spel aan met de statige, klassieke uitstraling van het bestaande gebouw. Er is een duidelijke scheiding, een natuurlijke verbinding en versmelting tussen de twee gebouwdelen. De ruimten van de 9 verschillende appartementen lopen vloeiend over van bestaand naar nieuw.

Relatie tuin en gebouw

De tuin maakt een essentieel onderdeel uit van het complex. In nauwe samenwerking met landschapsarchitectenbureau Bosch Slabbers is een integraal ontwerp voor de buitenruimte ontwikkeld dat wordt gekenmerkt door de monumentale bomen en kruidenperken, het collectieve beschutte terras en de langgerekte vijver waaronder zich de inrit naar de parkeergarage met 18 plaatsen en individuele berging bevindt.

Projectgegevens

Naam project Villa Carnegie
Locatie Carnegielaan 1, Den Haag
Programma/functie appartementen 200-400 m2
Architectenbureau Braaksma & Roos Architectenbbureau
Opdrachtgever(s) Castellum Projectontwikkeling BV
Hoofdaannemer Burgland Bouw
Landschapsarchitect Bosch Slabbers
Interieurontwerper Petra van Trigt
Adviseur bouwfysica DWA
Bruto vloeroppervlakte 4.164 m²
Beeld Masccompany

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.