Villa Dali, Den Haag

Villa Dali, Den Haag

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-07-2010

Projectgegevens

Ontwerpteam Roeland de Jong, Berry van Empel, Jerzy Woźniak, Fred Gerdes
Projectarchitect Liong Lie
Projectleider Jasper Polak
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Van Breukelen, Soest
Adviseur Constructies Kees Luyten, Rotterdam
Adviseur installaties Paans Installatiebedrijven, Leerdam
Tuinarchitect Tuinarchitect Hoveniersbedrijf H.G. Peters, Den Haag
Start bouw Februari 2008
Oplevering December 2009
Bruto inhoud 1776 m3
Bruto vloeroppervlakte 420 m2
Oppervlakte kavel 1800 m2
Lichtplan Mark van Gelder i.s.m. 123DV
Leverancier leemstuc Tierrafino, H. Schuurink & Zn, Rotterdam
Leverancier gietvloer Gietvloer Nederland, Dordrecht
Leverancier houtwerk, inbouwmeubel Dokter interieurbouw, Barneveld
Tekst Paul Groenendijk
Foto's Christiaan de Bruijne

De nieuwe villawijk Vroondaal vormt de overgang van Den Haag Zuidwest naar het Westland. In deze nieuwe uitbreiding overheersen de tegenwoordig gebruikelijke rietgekapte boerderettes en quasiklassieke notariswoningen, verschanst achter hoge hekken en waterlopen.

Het is het vertrouwde beeld dat ook in andere plaatsen waar vrije kavels beschikbaar zijn overheerst. Bijna overal zijn in zulke wijken ook enkele vrijstaande woonhuizen te vinden die een minder defensief wereldbeeld tonen. De optimistisch witgepleisterde Villa Dalí van 123DV is daar een sprekend voorbeeld van.

De opdrachtgever selecteerde via internet een drietal architecten met aansprekend werk. Toen hij op een dag wat tijd over had belde hij aan bij een van die geselecteerde bureaus. Een half uur later was de samenwerking met architect Liong Lie beklonken. Het opdrachtgevende echtpaar wilde een persoonlijk huis met hun passies en hobby’s als inspiratiebron. Wat kunst betreft is het vooral de fascinatie voor het werk van Salvador Dalí; qua architectuur hadden zij een voorliefde voor Spaanse huizen met een gesloten, witgestuukte façade. De hobby’s duiken en zeilen suggereerden een verwijzing naar de maritieme wereld.

Slakkenhuis
Architect Liong Lie ontdekte bij een bezoek aan het echtpaar een aantal prachtige schelpen verspreid door hun bestaande woning. Deze trofeeën van hun duikavonturen leidden tot het idee van een woning op basis van de spiraalvorm van een slakkenhuis. Pas toen dit ontwerpidee was ontwikkeld is een definitief kavel gezocht. Centraal element in de woning is een cilindervormige ruimte van twee verdiepingen hoog met een wenteltrap en een daklicht. Daaromheen liggen op de verdieping de slaapkamers, badkamers, douche en aan het einde van de gang een atelier.

Op de begane grond liggen de woon- en werkruimtes in een open verbinding rond de hal. De ronde dubbelhoge hal ligt enigszins excentrisch in het grotere ronde volume. Aan de cilindervorm zijn twee rechthoekige uitbouwen van één bouwlaag toegevoegd: aan de zuidwestkant de keuken met eraan gekoppeld een bijkeuken en berging en aan de andere zijde de werkruimte die in één volume met de garage is ondergebracht.

De diverse ruimtes lopen op de begane grond in elkaar over. Keuken, eethoek, zithoek, loungeplek bij de open haard en werkkamer zijn onderdeel van één grote ruimte. Vanuit de werkkamer is er door twee glasstroken zelfs weer zicht op de entree. Het is wel mogelijk de keuken met schuifdeuren af te scheiden. Ook is in het plafond rond de hal een voorziening aangebracht in de vorm van een koof voor een gordijn of schuifwand. Op de begane grond bieden enkele grote open glasvlakken uitzicht op de tuin. Aan de keuken is een deels overdekt terras gekoppeld. Verder zijn vooral smalle spleetramen toegepast om het idee van de gesloten façade te versterken.

Vloeiende vormen
In het interieur komen de bekende vloeiende vormen van Dalí, zoals de vloeibare horloges, terug in de vormgeving van het meubilair: de vaste kasten in de hal, werk- en eetkamer, enkele tafelbladen en de vrijgevormde loungebank bij de open haard. Een bestaande servieskast met golvende deurtjes kreeg een nieuwe plek in de eethoek.
De meest pregnante toepassing van de vloeiende ‘surrealistische’ vormen is te zien bij de decoratieve raamverdeling in de twee verdiepingen hoge smalle hardhouten pui bij de entree.

Stucwerk met parelmoersnippers
In de centrale cilinder zijn enkele vitrines aangebracht waarin kunstobjecten een plek kregen. Enkele rechte muurvlakken bieden plaats aan schilderijen. De in het plafond aangebrachte verlichtingspots vormen tezamen een sterrenbeeld. Zowel in interieur als exterieur is de beoogde hoofdvorm met stucwerk afgewerkt. De kalkzandstenen buitenwanden zijn wit gepleisterd.

In het interieur zijn de wanden grotendeels afgewerkt met een okerkleurige pleisterlaag. In de centrale hal is leemstuc toegepast, dat vocht en geluid absorbeert. Aan de buitenzijde van de ronde hal en bij het rookkanaal van de open haard is grijs stucwerk toegepast met ingelegde parelmoersnippers. De begane grondvloer is van gevlinderd beton. Zowel op de begane grond als in de verdiepingvloer is vloerverwarming aangebracht.

 

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.