Villa Kerckebosch Zeist van Bedaux de Brouwer architecten

Villa Kerckebosch Zeist van Bedaux de Brouwer architecten

Door: Jacqueline Knudsen | 11-04-2017

In een bosrijke omgeving aan de rand van Zeist staat een strakke villa in beton en glas. Bijzonder aan dit woonhuis is dat het zowel binnen als buiten is uitgevoerd in schoonbeton. Riante raampartijen en beschutte terrassen zorgen voor een intense relatie tussen huis en omgeving. Het ingetogen ontwerp is van Peter Keijsers van Bedaux de Brouwer Architecten.

De villa is gebouwd op de grens van dorp en landschap, midden in de natuur tussen bos en heide. Op de kavel en in de directe omgeving zijn veel bomen blijven staan, zo is het bosrijke karakter behouden. De bewoners van deze villa willen het landschap rondom door laten lopen tot aan het huis. Tussen de dennenbomen in de tuin komt een beplanting van heide en lage bessenstruikjes en een kronkelend zandpad. De ervaring van de natuur is zo nog directer. De natuur in de omgeving is gedeeltelijk nieuw. De grote flats in het bos in de wijk Kerckebosch in Zeist worden stapsgewijs gesloopt en maken plaats voor een volledig nieuwe wijk.
BDP.Khandekar maakte een masterplan voor de nieuwe wijk, waarin een optimale verbinding tussen het bos in de wijk en het bos in de omgeving centraal staat. Zes ‘scheggen’ (buurten) steken als vingers in het bos. Hierdoor komen meer dieren en natuur de wijk in en kunnen bewoners van elke buurt hiervan genieten. Bureau wUrck maakte in samenwerking met wijkontwikkelingsmaatschappij Kerckebosch WOM (gemeente Zeist en corporatie De Seyster Veste) de deelinrichtingsplannen van de verschillende scheggen, de hoofdinfrastructuur en de herbestemming van natuur tussen de scheggen. Het thema ‘wonen in de natuur’ vertaalde wUrck in het ontwerp van de openbare ruimte en bij de zachte overgangen tussen openbaar en privé. Op sommige plekken zijn de bosgebieden verrijkt met open heidevelden, zoals aan de achterzijde van de villa van Bedaux de Brouwer Architecten.

Riant uitzicht

Het woonhuis telt twee lagen, waarvan de onderste half verdiept is verzonken in de grond. Architect Peter Keijsers vertelt waarom: ‘Het gebouw heeft een behoorlijk volume en door een groot deel ondergronds te bouwen, oogt het minder volumineus. Ook de beleving van de omliggende natuur is zo vanaf beide niveaus specialer.’ De verhoogde woonlaag heeft met aan drie zijden terrassen. Aan de zuid- en westzijde van het huis beschutten grote overstekken de terrassen en riante raampartijen. Door de hogere ligging hebben de bewoners vanuit de woonvertrekken en vanaf de terrassen een prachtig uitzicht op bos en heide. De ruime living aan de achterkant van de woning heeft aan twee zijden glazen puien. Verder naar voren, richting straat, worden de ruimten meer gesloten en geborgen.

Chillen, koken en eten

‘Aan de straatzijde van het huis is een chillruimte voor de kinderen. De gevels zijn hier gesloten, op een smal venster van vloer tot plafond na. Hierdoor hebben de bewoners veel privacy, maar kunnen ze toch contact houden met de straat’, aldus Keijser. Dat smalle raam vormt het einde van een lange zichtlijn door de hele lengte van de villa. De eetkeuken is het centrale punt in de woning, vlakbij de entree en de trap naar beneden en tussen woonkamer en chillruimte in.

Panoramapuien

De aluminium panoramapuien zijn strak gedetailleerd. Keijsers: ‘De profielen vallen zo veel mogelijk weg in wanden en vloeren. De tussenstijlen zijn geminimaliseerd, om het panorama zo min mogelijk te onderbreken. De ruimte lijkt hierdoor onbelemmerd door te lopen van binnen naar buiten.’ De aluminium louvres kunnen naar wens de privacy verzorgen. Als afwerking heeft de architect gekozen voor structuurlak in kwartsgrijs: ‘Deze kleur past mooi bij de bomen rond het huis. De zandstructuur sluit aan bij de ruwheid van het beton.’

Robuust beton binnen en buiten

De betonnen binnen- en buitenschil van de woning zijn ter plaatse gestort. Dit vroeg om een zorgvuldige detaillering en intensieve afstemming met constructeur en aannemer. Plaatnaden en conusgaten zijn nauwkeurig bepaald en met de bekistingsaannemer afgestemd. Het binnen- en buitenspouwblad zijn gelijktijdig gestort in bekistingswanden waarin de isolatie in het midden was opgenomen. De oneffenheden in het beton zorgen samen met de dilataties, bekistingsplaatnaden en conusgaten voor detail en textuur in de gevels. Het beton geeft het woonhuis een pure, robuuste uitstraling.
Het woonniveau en terras worden ontsloten door een betonnen loper vanaf de straat die overgaat in een luie buitentrap. Boven aan de trap is de voordeur, geflankeerd door een groot matglazen venster. Beide zijn afgeschermd door een dunne stalen luifel. Een tweede trap leidt naar beneden, naar de entree van het kantoor.

Kantoor aan huis

Ongeveer de helft van het souterrain bestaat uit kantoorruimte, de andere helft bevat drie slaapkamers en twee badkamers. Vanuit de slaapkamers bieden strokenvensters een bijzonder beleving van de natuur, net iets boven grondniveau. Zo kun je oog in oog staan met rondscharrelende vogels en eekhoorntjes.
Het kantoordeel bestaat uit een magazijn, een pantry, een vergaderkamer en een grote open ruimte met aansluitend verdiept terras. De grote ruimte is geschikt voor workshops of groepsbijeenkomsten. Daarbij kan ook het terras met betonnen tribunetrap ingezet worden. De verbinding met de natuur, de ingetogen vormentaal en het materiaalgebruik zorgen voor een uitgesproken karakter en een bijzondere woon- en werkbeleving.

Dit artikel is geschreven door Jacqueline Knudsen en verschenen in ArchitectuurNL 02 2017

Projectgegevens

Naam projectVilla Zeist
LocatieKerckebosch Zeist
Programma/functieWoonhuis met kantoor
ArchitectenbureauBedaux de Brouwer Architecten
ProjectarchitectPeter Keijsers
ProjectteamMasterplan wijk: BDP.Khandekar
Opdrachtgever(s)particulier
HoofdaannemerC. Mulckhuyse
LandschapsarchitectwUrck architectuur stedenbouw landschap
Leverancier(s)puien: Reynaers
OpleveringJuli 2016
Bruto vloeroppervlakte402 m²
TekstJacqueline Knudsen
BeeldJan Willem Schouten, Jacqueline Knudsen en Frans Verweij

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie