Villa L

Villa L

Door: Petra Starink | 22-04-2013

Powerhouse Company heeft in nauwe samenwerking met RAU een villa gebouwd in de bosrijke omgeving nabij Hilversum. Villa L is een ruimtelijk gevarieerde residentie waar elke verdieping  zijn eigen sterke identiteit heeft.

Een jong gezin heeft Powerhouse Company en RAU  gevraagd een huis te ontwerpen dat zou  voldoen aan hun dromen, een huis dat eenvoudig is maar toch verrassend, open, minimaal en luxe. Powerhouse Company, verantwoordelijk voor het ontwerp, heeft deze tegenstellingen  opgelost door een huis te ontwerpen op basis van een radicale differentiatie van ruimtelijke ervaringen op drie verdiepingen, waarvan een ondergronds . De begane grond is open, licht en transparant gehouden, in de kelder heerst massa en geslotenheid. Drie duidelijke niveaus, met drie zeer verschillende karakters en functionaliteiten als basis voor het gezinsleven.

Op de begane grond zijn de woonkamer en keuken gebouwd. De kamers op de eerste verdieping bieden ruimte om te slapen en voor privacy.  Elke kamer is als een wereld op zich met een eigen uitzicht over het beboste landschap. De gebogen kelder is voor de gasten, wellness en opslag. Het glas in de gevel is ‘stijlloos’ uitgevoerd, en is ingeklemd in profielen, die onzichtbaar in de wanden en plafonds zijn opgenomen.  De kelder geeft toegang tot de tuin.

Projectgegevens

ArchitectNanne de Ru
Co architectThomas Rau
AannemerCoen Hagedoorn Bouwgroep BV
ProjectleiderStijn Kemper
InterieurarchitectBart Vos Vos interieur
FotografieChristian van der Kooy
LandschapsarchitectSander Lap-LAP Landscape & Urban Design

Het huis is voorzien van innovatieve duurzame maatregelen, waaronder een warm en koud-water opslag en uitgebreid gebruik van verborgen PV-cellen. De kelder bevat een speciale ruimte voor de high-end energiebesparing installaties.
De inrichting en meubels zijn ontworpen door binnenhuisarchitect Bart Vos. Villa L werd onlangs genomineerd voor de prestigieuze EU-prijs voor hedendaagse architectuur – Mies van der Rohe Award 2013.

Gerelateerd

Tags:
  1. A4H

    Heel erg mooi zeg. Less is more, dat hebben we allemaal wel vaker gehoord. Deze project heeft goeie kwalietijd en duurzaamheid in 1 toch fanatastisch, wat ik me af vraag is het overal budget voor dit gebouw. kost per 1m oppervlakte.

    Reageer
  2. Claire van Lierop

    Een eigentijds ontwerp met veel aandacht voor duurzaamheid. Heel goed. Maar het bouwen zo midden in het bos, zal toch ook wel minpuntjes op de duurzaamheidsladder hebben gezet?
    Van een belendend bos hebben wij ervaren dat er na de kap van bomen voor de aanleg van een vergelijkbaar groot grasveld plus villa, de geluidsoverlast van de naburige snelwegen is toegenomen. Daar wandelen is niet meer zo ‘natuurlijk’ als voorheen. Misschien dat zo een minpunt genoemd mag worden samen met de lovende opsommingen.
    http://www.architectuurbureau.nl/projecten/alle_projecten/0/7/beukenburg

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.