Villa Meindersma Haaksbergen

Villa Meindersma Haaksbergen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-01-2008

Projectgegevens

OntwerpBranimir Medić en Pero Puljiz
ProjectteamHans Hammink Leo de Jong, Ruud Lambrechts, Sander Moerman, Stephan Oehlers, Jürgen Metz, Dick Scholten
OpdrachtgeverFamilie Meindersma, Haaksbergen
HoofdaannemerKlein-Poelhuis, Haaksbergen
Adviseur constructie ABT, Delft
Start bouw 2005
Oplevering2006
Bruto vloeroppervlakte 400 m²
TekstJan Bol
Foto'sChristian Richters en Allard van der Hoek (6)

Voor de optimale privacy wilde opdrachtgever Meindersma een naar binnen gekeerde woning. Het resultaat is een bouwvolume in een grote curve, gesloten naar buiten en open naar de centrale ronde patio. De bekleding van de buitengevels met zwarte leien en de afsluiting van de patio met een metalen gordijn versterken het gesloten karakter van de villa, die van binnen toch opmerkelijk licht is.

De contour van woning heeft de vorm van een ellips. De dwarsdoorsnede laat een asymmetrisch zadeldak zien. Deze kapvorm was een eis van welstand, gelet op dakvormen van de min of meer traditionele architectuur in de rest van de wijk.
De buitenzijde van de curve is nagenoeg gesloten, afgedekt en bekleed met zwarte natuurleien. De buitenboog is gedeeltelijk van een glazen plint voorzien, die de twee corridors van laag licht voorziet.
De kopgevel aan de linkerzijde van de patio-opening is voorzien van metselwerk naast een terugliggende en daardoor overdekte entree. De andere kopgevel ligt ver terug waardoor aan deze kant een carport ontstaat. De opening van de patio, zichtbaar vanaf de straat, wordt mettertijd afsluitbaar met een metalen gordijn, dat de grondvorm tot één geheel smeedt.
De gevel aan de patio is over de hele lengte voorzien van eenvoudige houten glaspuien, met maar liefst elf enkelvoudige openslaande deuren. Elk van de over de lengte van de curve aaneengeschakelde vertrekken heeft zo toegang tot de patio. Het naar binnen gekeerde deel van het zadeldak is gedekt met leien in voornamelijk bruintinten. Daardoor krijgt de patio een warmere sfeer dan de wat zakelijke en afstandelijke buitenruimte.

Het niveau van de begane grondvloer is bijna een halve meter boven maaiveld. Daarmee komt de buitenschil los van de grond en lijkt de zwarte schijf te zweven.
De woning is onderkelderd. In het souterrain is veel bergruimte voorzien. Bovendien zijn daar nog twee slaapkamers, een sauna en een speelkamer gerealiseerd, bereikbaar via een steektrap in een vide. Om daglicht in de slaapkamers en de speelkamer te krijgen, is evenwijdig aan de contour het terrein deels afgegraven en een talud gemaakt waarvan de voet circa twee meter buiten de keldergevel ligt.

Constructie van staal en hout
De hoofdconstructie van de begane grondverdieping bestaat uit een serie stalen portalen achter elkaar, heel basic, als was het de opbouw van een boerenschuur. Echter, de nokhoogte verloopt in een vloeiend stijgende lijn, tot vijf meter hoogte in de woonkamer. Daardoor wordt dakhelling aan beide zijden steiler, omdat de goot aan de patiozijde en overgang gevel – dakvlak aan de buitenzijde op dezelfde hoogte blijven.
Om de ronde beweging van de krul te kunnen maken en om het verloop in nokhoogte te kunnen volgen, zijn de spanten gekoppeld door stalen buisvormige liggers, die weer de houten kapconstructie dragen. Buisvormige liggers zijn in doorsnede richtingloos en daarom naar alle kanten even sterk en stijf.

Spannende lichtval
Het interieur is overwegend wit gehouden, hetgeen de oneindigheid van de gebogen vorm van de woning versterkt. De enige kleurige accenten in het interieur zijn te vinden in de bruin gemêleerde tegeltjes voor de sanitaire ruimten en de tegeltjes met bescheiden afbeeldingen in Delfts blauw op de schouw boven het kookeiland.
Een glasstrook in het binnendakvlak, in lijn met de nok, geeft een spannend effect met licht van boven: er verschijnt binnen een gebogen lichtvlek met daarin het ritme van de raamstijlen. In de ijlheid van het interieur een kathedraal effect.
Voor de inrichting van de woning is door de architecten een voorstel gedaan. Het zou mooi zijn indien de bewoner die suggestie zou volgen. Dan is het design compleet.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.