Villa met kantoor aan huis

Villa met kantoor aan huis

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-01-2007

Projectgegevens

Architect Bart Wauben (projectarchitect), Jo Smeets
Opdrachtgever Leenaerts, Born
Hoofdaannemer Tinnemans, Linne
Adviseur Constructies Adviesbureau Wouters, Geleen
Adviseur installaties Smolders, St. Truiden (B)
Oplevering april 2005
Bruto vloeroppervlakte 433 m2
Bruto inhoud 1450 m3
Installatiekosten € 470.000
Stichtingskosten € 650.000
Tekst Hans Mulder
Foto's Wauben Architects

Villa Leenaerts in Born heeft twee gezichten: een introverte gevel met daarin louter een paar functionele lichtsleuven aan de straatzijde en een heel open gevel aan de achterzijde. Architect Bart Wauben slaagde erin om een woonhuis met kantoor te ontwerpen op een plek die zich enerzijds kenmerkt door een min of meer desolate setting van zand- en grindhopen en eindeloze rijen nieuw blik van autoindustrie Born en letterlijk anderzijds met een weids uitzicht op het brede Julianakanaal met daarachter de haven. Vertaald in architectuur betekent het dat Villa Leenaerts zich met een gebogen, tamelijk gesloten straatgevel afwendt van het industrieterrein en zich met een aangenaam open gevel met 30 meter lang glasvlak, dat aan beide uiteinden naar binnen plooit, richt op het kanaal.

De volledige woning is voorzien van een souterrain, waarin zich onder andere een grote kantoorruimte bevindt. Het hele begane grondniveau is tot boven de dijk van het Julianakanaal getild.
Het woondeel aan de havenzijde heeft een grotere verdiepingshoogte dan de overige ruimten waardoor aan twee zijden, direct onder de dakrand, daglicht naar binnen komt.
Aan de achterzijde, ter plaatse van een groot terras, is een luifel toegevoegd aan het bouwvolume. Dit terras zit ingeklemd tussen een tweetal, in het werk gestorte betonschijven, waarvan de binnenste het souterrainvolume beëindigt.
Alle binnenwanden van het woongedeelte zijn transparant met inbegrip van de taatsdeuren. De keukeninstallatie staat vrij in het woongebied en separeert het keukendeel van de eetkamer en de woonkamer. Het hele pand is voorzien van een vloer- en wandverwarmingssysteem.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.