Villa S2

Villa S2

Door: Petra Starink | 28-05-2013

Op IJburg is de vrijstaande villa S2 opgeleverd ontworpen door MARC architects uit Amsterdam. Een energieneutrale villa met drie verdiepingen gelegen aan het water.  De villa is ontworpen met hoge eisen en doelstellingen op het gebied van architectuur, bouwtechniek en duurzaamheid.De villa kenmerkt zich door de combinatie van veel glas, hoogglans witte stenen en FSC hout.

Het huis is een zeer compacte vorm geworden gezien het relatief kleine kaveloppervlak in relatie tot de woon- en omgevingseisen. Aan straatzijde ligt een hellingbaan naar de parkeerkelder. Deze kelder mocht niet het dijklichaam doorsteken aan de waterzijde. Tevens moest voldoende daglicht de kelder binnendringen tot in het daarin gelegen gastenverblijf.

Deze eisen hebben geleid tot een deels verdiepte ligging van het huis. Hierdoor zijn verschillende split levels ontstaan. De begane grondvloer ligt deels 55cm boven het maaiveld en deels 125cm. De vloeren en wanden zijn letterlijk om alle woonruimten heen gevouwen. Alle ruimten hebben uitzicht op het water en omliggende groen.

Om een maximale ruimtelijke verbinding tussen binnen en buiten te krijgen zijn t.p.v. de grote puien geen kozijnen toegepast. Hiervoor zijn de witte natuurstenen vloerranden ontwikkeld tot een technisch zeer hoogwaardig detail. Het glas is hierachter bevestigd en om vervuiling van de randen tegen te gaan zijn overal onderaan de glasvlakken uit het zicht goten toegepast. Tevens zijn de elektrische zonweringen achter de randen weggewerkt.

Buiten koken

De belangrijkste ruimtelijke verbinding is de woonkeuken met het terras. Zonder dat er een aparte buitenkeuken is ontworpen heb je in de keuken het gevoel buiten te koken. De 3.35m1 hoge begane grond is op de hoek middels een schuifpui opengewerkt naar het terras, de tuin en het water. De kozijnen van de pui zijn weggewerkt in de wanden, vloer en plafond. De stijldikte tussen de vaste en schuivende pui is slechts 2 centimeter.

Natuursteen panelen

De villa heeft zowel binnen als buiten een technisch hoogstaande detaillering en afwerking. Het huis is een zeer energiezuinige woning. Zowel de glasvlakken als gesloten buitenwanden hebben uitzonderlijke eigenschappen op het gebied van isolatie. Alle glazen delen bestaan uit drielaags gelaagd glazen vlakken. Alle gesloten geveldelen, neggen en vloerranden zijn bekleed met witte natuursteen panelen (22mm dikke samengestelde plaat met 90% natuursteen kiezel en 10% een witte hars). Door toepassing van witte panelen is in de zomer minder koeling nodig. Achter de gevelpanelen zitten zeer hoogwaardige isolerende platen.

Projectgegevens

Locatie Larikslaan 13, Oostelijk Rieteiland, Amsterdam
Architect ir. Marc van Driest & Taco van Iersel
Opdrachtgever particulier
Oppervlakte 390m2
Aannemer Bouwbedrijf Bloed BV
Leverancier witte natuurstenen PP Gevelbouw
Leverancier hout Foreco
Technische en electrische installaties Veldhoen BV, Delektro
Start bouw februari 2011
Oplevering Maart 2012
Tekst MARC architects
Fotografie Raphael Drent

Het hout op de gevels is Hollands dennenhout afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Dit hout is het alternatief voor het tropisch hardhout. Het dennenhout is verduurzaamd met biopolymeren afkomstig van de afval biomassa van rietsuikerstengels. Het hout heeft duurzaamheidklasse 1, gelijkwaardig aan tropisch hardhout.

De vloeren van de woning liggen vol kanalen. De woning is voorzien van een warmte terugwin (WTW) unit met topkoeling en vloerverwarming. Op het dak staan een viertal zonnecollectoren. Een groot deel van de verlichting bestaat uit LED verlichting en is automatisch geschakeld op schemering.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.