Villa Terwijde, Leidsche Rijn Utrecht

Villa Terwijde, Leidsche Rijn Utrecht

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-02-2010

In de noordrand van de woonbebouwing van eilanden vier en vijf in Terwijde wordt de positie, die bedoeld was voor een landmark, ingenomen door een enkelvoudig woonhuis. Eerdere, meer volumineuze plannen voor deze locatie waren gestrand en de architect stond voor de taak dit afgeslankte volume zo vorm te geven dat het niet verloren zou gaan in zijn omgeving.

Projectgegevens

ArchitectLody Trap
OpdrachtgeverBouwfonds ASR
HoofdaannemerVan Wijnen, Arnhem
Adviseur ConstructiesGoudstikker de Vries, Almere
Start bouwOktober 2008
OpleveringJuli 2009
Bruto vloeroppervlak303 m2
Bruto inhoud 910 m3
TekstPeter Visser
Foto'sGer van der Vlugt / DAPh, Peter Visser

De villa is een baken geworden door het op te vatten als een eenduidig volume, een eenduidige plastiek en als samenhangende vorm herkenbaar. Er is voor gekozen om het gehele object, inclusief alle gevelelementen als erkers en balkons, uit te voeren in wit stucwerk; Zo wordt de villa een gedematerialiseerde sculptuur, aldus architect Lody Trap.

Ondanks zijn bescheiden omvang kan het huis zodoende een markant object zijn in een omgeving die voornamelijk gekenmerkt wordt door baksteenarchitectuur en kan het weerstand bieden aan de achtergrondruis, gevormd door de bebouwing van het aangrenzende bedrijfsterrein.

 

Sobere inrichting
Op de begane grond bevinden zich de tuinkamer, met glas aan drie zijden en een vide waardoor licht van boven binnenvalt, en een grote berging die ook als garage dienst kan doen. Dat laatste is niet nodig, er zijn twee parkeerplaatsen op eigen terrein.
Op de eerste verdieping ligt de woonkamer met ook heel veel glas en aan de zuid- en oostzijde een deels overdekt balkon. Ook is hier, gedeeltelijk afgescheiden, de keuken annex eetkamer te vinden.

Op de tweede verdieping bevinden zich drie ruime slaapkamers en een forse badkamer, de derde verdieping is voor gasten. Net zoals het gebouw zelf is de inrichting strak en sober gehouden door de bewoners, zeer tot tevredenheid van de architect.
De villa is ontworpen toen de bewoners nog niet bekend waren met feitelijk alleen de opdracht van het Bouwfonds dat het gebouw een landmark moest worden.

De start van de bouw en de verkoop van de villa vielen min of meer samen. Het exterieur lag toen al helemaal vast, maar aan het interieur zijn nog wat kleine aanpassingen gedaan op verzoek van de kopers. Zo was de kamer op de derde verdieping oorspronkelijk gedacht als studio, maar dit is uiteindelijk een gastenverblijf geworden, inclusief douche en toilet.

Op verzoek van de kopers heeft noordwestzes ook een tuinontwerp gemaakt, de uitvoering daarvan is gepland in 2010.

Om, conform het stedenbouwkundige plan, de zichtlijn over het aanwezige bassin te kunnen beantwoorden, is het volume zo dicht mogelijk aan de verbindingsgracht geplaatst, pal tegen de kade aan. Mede om dezelfde reden kent de woning op deze plek de grootste hoogte in de vorm van een extra dakkamer.

De woning is bovendien verankerd in zijn situatie door de erfafscheiding aan de oostzijde. Deze wordt gevormd door een wand van metalen gaaswerk, geschikt voor begroeiing met klimopplanten. Deze wand vormt de ruimtelijke overgang tussen openbaar gebied en privédomein aan de wijkuitvalsweg.

De welstandcommissie plaatste kanttekeningen bij de toepassing van een gevelstucwerk-systeem, voor wat betreft de houdbaarheid. Als reactie hierop heeft de architect een zelfreinigende verf als applicatie op het stucwerk aangebracht, zodat gevels voor langere tijd schoon blijven en veel minder dan voorheen verarmen. Eerste vereiste blijft uiteraard een goede waterhuishouding van de gevel. Dit is gedaan door bijvoorbeeld de dakrand naar binnen te laten afwateren en er voor te zorgen dat het regenwater verder zo ver mogelijk van de gevel te houden.

 

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.