Villa Timman Almere Overgooi

Villa Timman Almere Overgooi

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-01-2008

Projectgegevens

OntwerpAna Rocha, Paul Ketelaars
OpdrachtgeverFamilie Timman, Almere
HoofdaannemerBouwbedrijf Gebr. v.d. Hoogen, Cuijk
Adviseur ConstructiesABT, Delft
Technisch ontwerp Bouwtect engineering, Hendrik Ido Ambacht
Adviseur bouwfysicaS&W Consultancy, Vlissingen
Start Bouw2005
Oplevering2006
Bruto vloeroppervlakte435m²
Bruto inhoud1400 m³
TekstJan Bol
Foto'sMecanoo architecten

In de Villa Timman manifesteren zich twee hoofdvolumes met eenzelfde architectuur, beide met een rechthoekige plattegrond met de hoofdas oost-west haaks op de straat, beide twee bouwlagen hoog. De twee volumes, broer en zus zoals de architect ze noemt, zijn als een Siamese tweeling aan elkaar verbonden door een ruggengraat van één bouwlaag hoog, parallel aan de straat.

Het linker deel herbergt nu wat je het ouderlijk deel van het woonhuis zou kunnen noemen, met een grote woonkamer aan de achterzijde en een woonkeuken aan de voorzijde. De verdieping is onder andere voor slapen en baden. Het rechter, iets kleinere volume is nu voornamelijk door de kinderen des huizes in gebruik. De voorzieningen zijn daar net zo compleet als in het linker deel. De bestemming van het rechter deel kan in de toekomst wijzigen, bijvoorbeeld in kantoor of praktijk aan huis. Die flexibiliteit is een bewust geprogrammeerde meerwaarde voor de huidige bewoners, maar natuurlijk ook voor toekomstige bewoners.

De ruggengraat is de verbindingszone tussen broer en zus, met een corridor aan de tuinzijde, van boven tot onder van glas voorzien. Aan de straatzijde is daarin de entree ondergebracht en bovendien een aantal huishoudelijke ruimtes zoals bijkeuken en berging. Beide hoofdvolumes zijn voorzien van een eigen terras en uitloop in de grote tuin. De ontmoeting vindt plaats in de overgangszone in de ruggengraat, corridor en aangrenzend terras.

De woning is op begane grondniveau, aan de tuinzijden op zuid, oost en noord voorzien van veel glas met daarin grote schuifpuien. De binnen- en buitenruimten zijn sterk op elkaar betrokken; het weidse polderlandschap wordt binnengehaald. De buitenruimte is in het ontwerp meegenomen. Dichte betonnen schijven voorzien waar nodig de begane grondvertrekken van de nodige privacy. Deze betonnen schijven hebben geen constructieve functie. De hoofdvolumes zijn voorzien van een staalconstructie die door de slanke dimensionering en door kleurgebruik eigenlijk niet opvalt. In combinatie met verdiepinghoge glaspuien en doorgaande glasstroken tussen begane grond en verdieping, lijken de tamelijk gesloten dozen van de verdiepingen te zweven. Dat beeld versterkt zich in het donker wanneer binnen licht aan is.

De gevels van de verdiepingen zijn in horizontaal gelede Western Red Cedardelen uitgevoerd, die zijn behandeld met een conserveringsmiddel. Dat heeft als voordeel dat de kleur aan alle zijden gelijk blijft, wanneer onderhoud tijdig plaatsvindt tenminste. De constructie van de verdiepingen is als houtskeletbouw uitgevoerd, inclusief de verdiepingsvloer.

De overgangen tussen de basismaterialen glas, beton, hout en staal zijn heel strak en min of meer koud op elkaar. Dat betekent dat er nauwelijks of geen standaarddetails gebruikt zijn voor de diverse materiaalsoorten. Het komt dan aan op nauwkeurige werkvoorbereiding en zorgvuldige maatvoering. Verdoezelen van meet- en materiaalfouten is er niet bij. De lijnen in de architectuur zijn daardoor helder, in combinatie een even heldere verdeling van de bouwvolumes. Dat tekent deze villa.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.