Villa Zeist 2 HofmanDujardin

Villa Zeist 2 HofmanDujardin

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-12-2018

Gelegen tussen de naaldbomen geeft een heldere horizontale lijn een sterk eigen karakter aan Villa Zeist 2. Een betonnen luifel verbindt verschillende bakstenen volumes die nauwkeurig beantwoorden aan de wensen van de opdrachtgevers. HofmanDujardin ontwierp hun huis als een serie geschakelde kamers die privacy en geborgenheid biedt aan de familie en zich tegelijk opent naar het bos en de lucht.

Villa opgebouwd uit kleinere volumes

In de hoofdvorm van Villa Zeist 2 is de vraag naar privacy afgestemd op de mogelijkheden en beperkingen van de langgerekte kavel. In plaats van een enkel uitgestrekt volume, is de villa opgebouwd uit kleinere volumes die samen een serie pockets creëren. Deze half omsloten buitenruimten verzachten de relatie tussen het interieur en de omgeving. Deels overdekt door de betonnen luifel bieden ze geborgen plekken met eigen perspectieven op het landschap.

Privacy

Deze pockets versterken ook de ruimtelijke kwaliteiten van de leefruimte in de volumes. Op twee manieren spelen ze in op de wens om privacy. Enerzijds creëren ze afstand tussen verschillende ruimten en zorgen zo voor intimiteit in de kamers. Anderzijds bieden ze de mogelijkheid om gevelopeningen te creëren in verschillende richtingen en beperken zo het directe zicht op de nabijgelegen buren. Op sommige plekken voelt het bos door de verdiepingshoge schuifpuien heel nabij, terwijl in andere kamers de ramen strak gekaderde uitzichten bieden.

Centrale keuken vormgegeven als hart van het huis

Door de hele villa verbinden zichtlijnen in alle richtingen de ruimten onderling en met de omgeving. Dit bereikt een hoogtepunt in de centrale keuken die door HofmanDujardin is vormgegeven als het hart van het huis. Een vide langs de gevel opent deze ruimte naar de verdieping, waar een groot raam veel daglicht binnenlaat en zicht biedt op de lucht. Dit perspectief wordt aangevuld met de warme metselwerk gevel en houten kozijnen die het interieur karakter geven en de villa verankeren in de bos.

Projectgegevens

Naam project Villa Zeist 2
Locatie Zeist
Programma/functie Woonhuis
Architectenbureau HofmanDujardin
Projectteam Barbara Dujardin, Michiel Hofman, Anne Boonstra, Fabian van den Bosch and Maik Peters
Hoofdaannemer Kormelink
Interieurontwerper Modular lighting
Adviseur constructie  BREEDID
Adviseur installaties Bureau 1232
Start bouw 2015-2018
Bruto vloeroppervlakte 375m² m²
Beeld Matthijs van Roon

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.