Villa Zoetermeer

Villa Zoetermeer

Door: Petra Starink | 27-08-2013

In Zoetermeer is een vrijstaande woning getransformeerd en gerenoveerd. Het ontwerp is gemaakt door Het ontwerp is gemaakt door de architecten Bob Ronday en Maxim Winkelaar.  De uitvoering en realisatie is door Maxim Winkelaar architects gedaan. De woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Een gedeelte van de bestaande villa is blijven staan en bewoond gebleven gedurende de bouw. Het originele woonhuis bestond uit een hoofdvolume van 3 lagen met tegen een zijwand een schuine serre geplaatst.  Het dak van de serre was van koper en glas. De bouwtechnische kwaliteit van het hoofdvolume was zo goed, dat het dak met wat aanpassingen  gehandhaafd kon worden.

Strak stucwerk

Architecten Bob Ronday en Maxim Winkelaar hebben een ontwerp gemaakt van in elkaar grijpende lijnen en volumes. Alle vier de gevels hebben een individueel  karakter dat bereikt is door het toepassen van in- en uitspringende massa’s. Voorbeelden hiervan zijn de loggia achter de voorgevel, de uitbouw van de keuken met daarop een balkon aan de achtergevel en het dakoverstek van het oude hoofdvolume. De gevels zijn voorzien van strak stucwerk in combinatie met een houten gevelbekleding. De vorm en rondingen in de gevel zorgen voor samenhang in het ontwerp en geven een speels effect.

Projectgegevens

LocatieZoetermeer
ArchitectenBob Ronday en Maxim Winkelaar
Ontwerpers Bob Ronday en Maxim Winkelaar
Origineel bouwjaar1999-2002
renovatie en nieuwbouw2010-2013
Oppervlakte perceel523 m2
Bruto oppervlakte voor nieuwbouw283 m2
Bruto vloeroppervlakte na nieuwbouw358,5 m2
ConstructeurVan Rossum Bouwkunde, Almere
AannemerBouwbedrijf Hempelmann, Monster
FotografieMaxim Winkelaar Architects & ©Nelis

De woonkamer op de eerste verdieping biedt volop zicht op het water.
In de woonkamer is een brede gashaard geplaatst die de kamer in tweeën deelt. De woonkamer is verdeeld in een tv gedeelte  aan de ene kant en aan de andere kant is er uitzicht op de Noord Aa. Op  deze verdieping zit ook  een pantry, studie en speelkamer. De slaapkamer heeft een en-suite badkamer en kleedruimte . Deze ruimtes zijn op de begane grond geplaatst, naast de keuken en entree. Op de tweede verdieping zijn nog twee ruimte slaapkamers met een eigen badkamer. Door de aanpassingen is de woning vergroot met 75 m2.  Duurzame aspecten zijn in het ontwerp meegenomen, zo zijn er zonnepanelen geplaatst op het platte dak van de woning.  Door de hoge borstwering zijn de zonnepanelen niet zichtbaar vanaf de straat.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.