Voortvarende verbouwing oude stolpboerderij

Voortvarende verbouwing oude stolpboerderij

Door: maurice | 22-11-2011

Een kleine tien jaar geleden tekenden LEVS architecten voor de Rijksinrichting voor Jongeren De Doggershoek aan de zuidgrens van Den Helder. Ten zuiden hiervan stond een oude, vervallen stolpboerderij die onlangs gerestaureerd en vernieuwd is.

De boerderij biedt nu huisvesting aan twee woongroepen van jongeren met een licht verstandelijke handicap. Het laat mooi zien hoe een bestaand gebouw ingrijpend kan veranderen en toch zijn karakter behoudt.

De boerderij is niet monumentaal maar wel karakteristiek en ligt aan een belangrijke invalsweg van Den Helder. Het voorhuis van de stolpboerderij diende als het woonhuis, de deel als opslag voor het bollenbedrijf. Op het terrein staat een zogenaamde pelschuur, die ook onderdeel van het project uitmaakt.

Het complex was aangekocht door de Rgd met de bedoeling er een beperkt beveiligde afdeling van De Doggershoek van te maken. Als overgang zouden hier twintig jongeren, in twee groepen, voorbereid worden op hun terugkeer in de maatschappij.

Het hele ontwerp voldoet dan ook aan de strenge eisen die justitie aan penitentiaire inrichtingen stelt, maar in november 2010 werd bekend dat De Doggershoek (tijdelijk) wordt gesloten. De verbouw was toen al in volle gang en uiteindelijk is besloten het te gebruiken als huisvesting voor kwetsbare jongeren.

Projectgegevens

Projectarchitectir. J.A. van Stigt, ir. M. Loof, ir. A. Mout
ProjectteamUlf Bjällerstedt, Irene van Diepenbos, Hugo Roerink
OpdrachtgeverRijksgebouwendienst / Ministerie van Justitie
HoofdaannemerBouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen, Warmenhuizen
TuinarchitectMarlies van Diest, Baarn
Adviseur constructieStrackee, Amsterdam
Adviseur installatiesSinis, Berkel-Enschot; Galjema, Delft
Adviseur bouwfysica en akoestiekCauberg-Huygen
Adviseur bouwkostenVGG, Capelle aan den IJssel
Start bouw2009
OpleveringMaart 2011
Bruto vloeroppervlakte1.150m2 (incl. pelschuur)
Differentiatie/programmawoongroep 20 jongeren, 2 educatieruimtes
Bouwsom€ 2.600.000 incl. installaties, inrichting en terrein, excl. BTW
Leveranciersdivers
CortenstaalRidder, Hoorn
Rieten kapMolenaar, Bergen (N-H)
BetimmeringenTimmerfabriek De Nijs, Warmenhuizen
TekstPeter Visser
Foto’sMarcel van der Burg-primabeeld, Architectuurfotografen-Fedde de Weert

Karakter behouden

Het voormalige woonhuis is gerestaureerd, de rieten kap is geheel vernieuwd, inclusief het houten skelet. De voormalige deel is vervangen en uitgevoerd met een gevel van cortenstaal met houten invulling. Grote verticale erkers en een legraam met lamellen zijn toegevoegd en maken het nieuwe gebruik mogelijk. De dakkapel van het woonhuis is ook met cortenstaal bekleed. De voormalige staldeur vormt een wit accent.

Ondanks al deze duidelijk zichtbare veranderingen is het karakter van een stolpboerderij behouden. Als het een monument was geweest is het nog maar de vraag of deze ingrepen mogelijk waren geweest. Dit project laat zien dat agrarische objecten meer mogelijkheden voor hergebruik bieden, misschien ook wel indien ze een monumentenstatus hebben.

Brandveiligheidseisen

Veel aandacht is uitgegaan naar de zware veiligheidseisen van Justitie, met name ten aanzien van de brandveiligheid. Zo is al het hout geïmpregneerd en is de rieten kap voorzien van een sprinklerinstallatie.

De woongroepen hebben elk een eigen ingang en op de begane grond zijn de eigen kamers van de bewoners te vinden. De opvallende houten kolommen in de hal zijn in het zicht gelaten, de kamers liggen hierachter. Op de verdieping zijn de gezamenlijke woonkamers en keukens te vinden. De gebinten en sporenkap zijn hier duidelijk aanwezig. In de voormalige pelschuur zijn leslokalen gerealiseerd en hier vallen de kwetsbaar ogende stalen spanten op.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.