Voorzieningenhart Oosterhout

Voorzieningenhart Oosterhout

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-10-2006

Projectgegevens

ArchitectJeanne Dekkers Architectuur, Delft
OpdrachtgeverGemeente Nijmegen
HoofdaannemerEijkelenburg Dura Bouw, Rosmalen
Adviseur constructie, installaties en bouwfysicaRoyal Haskoning, Nijmegen
Adviseur akoestiekNelissen ingenieursbureau
Adviseur bouwmanagement Ingenieursbureau Van Kessel en Janssen, Beuningen
Opleveringjuli 2004
Bruto vloeroppervlak8.285 m2
Beeldend kunstenaarJob Smeets
Bouwsom€ 6.485.803 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Installatiekosten€ 1.418.803 excl. BTW
TekstIris Knapen
Foto'sChristian Richters

Het langgerekte gebouw herbergt een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, consultatiebureau, wijk- en sportcentrum, centrum voor kunsteducatie en theater en kantoorruimten.
Het complex volgt de lijnen van de driehoekige kavel en telt drie bouwlagen. De noordoostzijde bestaat uit een lange gewelfde gevel. Een monumentale trap voert je naar het hart van het gebouw: de grote centrale hal die een overdekt binnenplein is voor de gehele wijk. Elegante loopbruggen leiden naar de begane grond en de tweede verdieping. Licht dat via ovale schachten in het dak naar binnen valt legt een accent op de bruggen. Een lange wand aan de noordoostzijde is, evenals de buitengevel, per verdiepingshoogte vijf graden uit het lood gezet. Fraai zijn de twee doosvormige ruimtes van het theater en de sporthal met antracietkleurige eterboard.

Alle dragende wanden zijn van beton gemaakt. Kleuren spelen een prominente rol en maken het gebouw tot een vrolijk en uitgebalanceerd geheel. De plafonds van de lokalen zijn zilverkleurig gespoten en weerkaatsen licht en kleur optimaal.
Nergens in het gebouw worden zichtlijnen en verhoudingen gestoord door luchtverversingskanalen of andere installaties. Brede buizen onder de vloer herbergen alle kanalen die vervolgens via schachten en koofvormige afwerkingen hun weg vinden naar de afzonderlijke ruimtes. Op veel plaatsen zijn de koven en schachten geheel opgenomen in kastenwanden zodat zij op hun beurt ook weer aan het oog zijn onttrokken.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.