Vrij indeelbare woning dankzij hsb

Vrij indeelbare woning dankzij hsb

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-11-2006

Projectgegevens

ArchitectMir Architecten, Amsterdam
OpdrachtgeverErik van Leeuwen, Amsterdam
HoofdaannemerBouwbedrijf Nieuwe Maten, Koog a/d Zaan
Adviseur ConstructiesFührer Kosch Jürges, Aken (D)
OntwerpteamClaudia Schmidt, Bruno Wober, Laurent de Wolf
Oplevering woningmaart 2004
Oplevering tandartspraktijkjuni 2004
Bouwkosten fundering en ruwbouw€ 110.000 excl. BTW
Bruto vloeroppervlak210 m²
Leverancier hsb, inclusief montageFachwerkstatt Zimmerei Christoph Commes, Heimbach (D)
Leverancier geïmpregneerd gevelhoutLeegwater Houtbereiding, Heerhugowaard
TekstEgbert Koster
Foto'sJohn Lewis Marshall

Architect Claudia Schmidt ontwierp een woonhuis met tandartspraktijk op het voor particulier opdrachtgeverschap gereserveerde Kleine Rieteiland van IJburg ontwierp . De opdrachtgever vroeg om een flexibel indeelbaar, houten huis met hoge plafonds en een beachhouse-achtige uitstraling.

Schmidt maakte de woning volledig vrij indeelbaar. Dragende binnenwanden schitteren in de twaalf meter brede interieur door afwezigheid.

Het toegepaste houtskeletbouwsysteem is speciaal voor dit project ontworpen en in een Duitse timmerfabriek geproduceerd. De ruwbouw binnen is tevens afbouw. Het exterieur is afgewerkt met een open rasterwerk van ongeschaafd larikshout, geïmpregneerd met een kleurloos ecologisch verduurzamingsmiddel.

De draagconstructie bestaat uit houten schijfkolommen en moerbalken van constructief multiplex (Kerto-Q) en kinderbalkjes van massief vurenhout. Vier kolommen in het hart van de plattegrond maken het mogelijk om de begane grond op te delen in maximaal negen ruimten van verschillende afmetingen.

De wenteltrap naar de verdieping staat strategisch opgesteld tussen de vier kolommen, in het midden van de begane grond. De keuze om de balken in het zicht te laten had tot gevolg dat de elektraleidingen moesten worden weggewerkt in de vloerafwerking en de dakisolatie.

Voor het exterieur golden stringente randvoorwaarden met betrekking tot rooilijnen, toegestane bouwhoogtes, volumeopbouw en de verplichte tuinmuur aan de straat. Door niet de grenzen van deze randvoorwaarden op te zoeken maar zich ‘volgzaam’ op te stellen, is binnen de kakelbonte gevelrij de spreekwoordelijke uitzondering op de regel gerealiseerd.

Wegens de vernieuwende toepassing van houtskeletbouw werd de woning al tijdens de bouw bekroond met de houtinnovatieprijs.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.