Waterschap Zeeuwse Eilanden versterkt kanaalzone

Waterschap Zeeuwse Eilanden versterkt kanaalzone

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2006

Projectgegevens

ArchitectArchitectenbureau Rothuizen Van Doorn ’t Hooft, Goes
OpdrachtgeverWaterschap Zeeuwse Eilanden
HoofdaannemerBAM / HBG
Adviseur ConstructiesABT, Velp
Adviseur InstallatiesCUMAE, Capelle aan den IJsel,
Adviseur Bouwmanagement en BouwkostenBBN, Rotterdam
OpleveringSeptember 2004
Bruto vloeroppervlak12.000 m2
Bruto inhoud44.440 m3
Totale stichtingskosten€ 19.500.000 (excl. parkeergarage)
Bouwsom€ 17.500.000, incl. installaties (€ 5.200.000), excl. inrichting en BTW

Leveranciers
Gevel, lijmwerkWienerberger, Zaltbommel
Prefab betonGeelen beton, Wanssum
FlexunitsPronova, Goes
VloerbedekkingDesso, Waalwijk
Glasconstructie av-zaalGlaverned, Tiel
Houten plafondMurre Moens, Vlissingen
TekstPeter Visser
Foto'sSjaak Henselmans

Nieuwe verbindingen over het kanaal voor langzaam verkeer versterken de band tussen oude en nieuwe stad. De ruimte tussen kanaal en spoor wordt in het plan opgevuld met kantoren, stedelijke voorzieningen en waar mogelijk woningen.
Het Waterschapskantoor aan het kanaal benadrukt de langgerektheid van de waterkant. Het is 90 meter lang, 32 meter diep en heeft een hoogte van 24 meter. De zwaarte van het kantoor wordt gerelativeerd door het optillen van het gebouw in de hoeken en door de wanden op bepaalde plaatsen naar binnen te vouwen.
Per verdieping zijn een lichtraam en een zichtraam verschoven toegepast ten opzichte van elkaar, om de continuïteit in het gevelbeeld te versterken.

Ten behoeve van het gewenste monolithische gevelbeeld is de baksteen verlijmd, waardoor kleinere voegen mogelijk zijn en zijn alle dilatatievoegen in het klezorenverband opgenomen. Een met een glazen dak overdekte vide boven de centrale hal zorgt voor daglichttoetreding tot in de kern van het gebouw.
Een Waterschapskantoor kan tegenwoordig niet meer zonder duurzame maatregelen. In Middelburg zijn er warme en koude grondwaterbronnen, die het waterschapskantoor én het stadskantoor verwarmen of koelen. Andere milieumaatregelen zijn een grijswatercircuit met een bassin op de derde verdieping en fotovoltaische cellen in het 500 m2 grote glazen dak.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.