Waterwoning met loft

Waterwoning met loft

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2006

Projectgegevens

Architect Attika architecten, Amsterdam
Opdrachtgever A. Sligter, J. Kuypers, Oosterbeek
Ontwerpteam Niek Kruisheer, Berit van Hulst, Rop van Loenhout, Rickerd van der Plas
Hoofdaannemer Bruinsma bootwoningen, Earnewald
Adviseur Constructies Raadschelders, Haarlem
Oplevering mei 2003
Bouwsom € 220.000, incl. installaties (€ 20.500), excl. inrichting en BTW
Brutovloeroppervlak 200 m2, exclusief terrassen (50 m2)
Tekst Peter Visser
Foto's BOUW

Wonen op het water roept romantische beelden op, maar deze waterwoning in het Gelderse Oosterbeek is stoer en strak. Het ontwerp ontstond door een sterke wisselwerking tussen architect en opdrachtgever.
Daarbij hield, grof gezegd, de laatste vooral het programma en de uiterlijke vorm in de gaten en zorgde de architect voor het overall concept en de slimme extra’s. En het zijn juist de extra’s die deze waterwoning zo uniek maakt.

Vanwege het hoge verval van de Rijn (acht meter) is de woning bereikbaar via een 23 meter lange brug. De opvallende drie meter hoge voordeur komt uit in de open hal op de tussenverdieping.
In de betonnen bak, 1.20 meter onder waterniveau, bevinden zich slaapkamers en badkamer met smalle brede ramen. Omdat de terrassen erboven een open structuur kennen, komt er toch erg veel licht naar binnen.
De verdieping is ontworpen als een loft, een grote open ruimte met woonkamer, eetkamer en keuken. De gevelbrede glazen pui biedt toegang tot een eveneens gevelbreed terras. De stalen roosters van het terras komen terug in de trappen.
Natuurlijk moesten de architecten ook concessies doen. Zo is de houtkachel, verwerkt in de glazen gevel, niet van buiten af bruikbaar. Desondanks is het een beeldbepalend element, zowel binnen als buiten.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.