Werken en wonen in toren Black Swan

Werken en wonen in toren Black Swan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-01-2019

Black Swan in het Amstelkwartier is een medium-rise toren ontworpen door Studioninedots in opdracht van Lingotto Ontwikkeling. In Black Swan kan worden gewerkt en gewoond; de basis ervan is bestemd voor werkruimtes, horeca en cultuur. Op straatniveau gaat Black Swan met het bestaande Gebouw B van de naastgelegen Kauwgomballenfabriek een sociale en energetische relatie aan. De hier pionierende bewoners en gebruikers ontfermen zich collectief over de ruimtes binnen en rond Black Swan.

Studie op verdichting van Overamstel

Amstelkwartier verstedelijkt in hoog tempo. Ook voor deelgebied Overamstel wordt de status van stadse wijk geambieerd en daarvoor dient het gebied met meer mensen en met meer menselijke maat te worden verrijkt. De studie spitst zich toe op de verdichting van Overamstel met woningen en voorzieningen. Daartoe behouden we de omvangrijke bedrijfsgebouwen en omarmen de overmaat aan verkeersruimte. Daartussen positioneren we hogere gebouwen met een kleine footprint – zoals Black Swan. Rond deze nieuwbouw ontstaan overzichtelijke en intieme stedelijke ruimtes die de interactie tussen gebruikers en bewoners faciliteren en zo aan levendigheid en publieke betekenis winnen.

Black Swan

Black Swan en Gebouw B van de Kauwgomballenfabriek raken elkaar, sterker nog: het stoere, industriële karakter van de loods loopt over in de plint van de nieuwbouw. Daar biedt gevarieerd programma overdag en ’s avonds levendigheid en creëert het een geleidelijke overgang van openbaar naar privé. De plint van black Swan is dubbelhoog en transparant om extraverte functies te faciliteren. Het dak van de plint wordt benut voor een daktuin, op een hoogte die relaties met de straat toelaat. De verdiepingen daarboven zijn naar keuze te gebruiken voor wonen of werken. De grid-constructie die Arup ontwierp maakt de vloeren vrij indeelbaar. Het beeldbepalende exo-skelet is van metaal; de daarop gebaseerde gevel van ruw afgewerkt, zwart beton.

Projectgegevens

Naam projectBlack Swan
LocatieAmstelkwartier, Amsterdam
Programma/functieWerkruimtes, appartementen, commerciële en culturele ruimtes
ArchitectenbureauStudioninedots
ProjectarchitectAlbert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
ProjectteamStijn de Jongh, Wouter Hermanns, Mai Bogø 
Start bouwStudie project 2017-2018
BeeldProloog, Studio A2

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.