Wiebengacomplex Groningen

Wiebengacomplex Groningen

Project
Door: Petra Starink | 15-12-2016

De eerste fase van de renovatie en uitbreiding van het Wiebengacomplex is opgeleverd. DP6 architectuurstudio en Bierman Henket architecten hebben op het binnenterrein een nieuw, aardbevingsbestendig hart voor het schoolgebouw uit 1922 ontworpen. De renovatie van het bestaande gebouw wordt 2017 opgeleverd.

Het rijksmonumentale Wiebengacomplex gebouw huisvest de Academie voor Gezondheidsstudies en de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Het complex werd in 1922 gebouwd naar ontwerp van Jan Gerko Wiebenga en voldeed anno 2013 niet meer aan de huidige eisen van ruimtelijkheid, duurzaamheid en klimaat.

Nieuw hart

De nieuwbouw op de binnenplaats van het complex huisvest algemene ruimtes en voorzieningen. Door het hart ruimtelijk en overzichtelijk te maken, krijgt het gebouw een meer open en licht karakter, passend bij de sfeer van de hedendaagse gezondheidsacademies. De nieuwbouw stimuleert het samenwerken in “skills labs” op een centrale plek in het complex. Het nieuwe hart dat zo ontstaat, creëert korte lijnen naar de werkomgevingen in de bestaande vleugels, nodigt uit tot ontmoeting en toont het samenwerken over de hele breedte van de zorgketen.

Nieuwe Bouwen

Het Wiebengacomplex ademt de sfeer uit van de Nieuwe Zakelijkheid en is één van de oudste voorbeelden van het Nieuwe Bouwen in Nederland. De nieuwbouw sluit aan op Wiebenga’s werk: een efficiënte gebouwopzet met parallelle lijnen en symmetrische gebouwvolumes. Mirjam Steins (Bierman Henket architecten): ”De gevel van de nieuwbouw is uitgevoerd in lichtgroen composiet en glas; de vormgeving is gebaseerd op het patroon in het glas-in-lood in de trappenhuizen van het bestaande pand; de materialisatie contrasteert daarentegen met de bestaande architectuur.”

Licht en transparant

De gebruikers van het gebouw zijn tevreden over de nieuwbouw.  De aansluiting op het oude gebouw is mooi vormgegeven. Het geheel is licht en transparant en het bruist van de activiteiten.”

Gedurende de bouw van het nieuwe hart bleef de bestaande bebouwing van het Wiebengacomplex in gebruik. Om te zorgen voor minimale overlast is gebruik gemaakt van prefab elementen en worden de bouwwerkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. De uitbreiding op de vroegere binnenplaats is in september 2016 in gebruik genomen; de renovatie van het oorspronkelijke gebouw wordt in 2017 opgeleverd. De transformatie van het het Wiebengacomplex is volledig in een BIM-model uitgewerkt, dat door het volledige bouwteam als centraal model gehanteerd.

Projectgegevens

Naam projectWiebengacomplex, Groningen 
LocatieEyssoniusplein 18, Groningen
ArchitectenbureauDP6 architectuurstudio, DelftBierman Henket architecten, Esch 
Opdrachtgever(s)Hanzehogeschool Groningen, Groningen 
HoofdaannemerGeveke Bouw & Ontwikkeling, Groningen 
InterieurontwerperOdV interieurarchitecten, Assen 
Adviseur constructieIngenieursbureau Wassenaar, Haren 
Adviseur installatiesWolter&Dros en Croon, Groningen 
Adviseur bouwfysicaDGMR Drachten 
Oplevering2016/2017
BeeldGerard van Beek

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.