Wiegerinck ontwerpt wooncomplex De Klinkenberg

Wiegerinck ontwerpt wooncomplex De Klinkenberg

Door: Petra Starink | 19-07-2016

Wiegerinck architecten ontwerpt voor zorgaanbieder Vilente de Nieuwe Klinkenberg in Ede. Het complex bestaat uit 120 appartementen en ondersteunende ruimten voor dementerende ouderen.

Het nieuwe complex wordt aan de Amsterdamseweg in Ede gerealiseerd en geldt als vervanging voor de huidige, tijdelijke huisvesting op het voormalige terrein van de Simon Stevin Kazerne. Het terrein aan de Amsterdamseweg ligt aan de rand van het centrum, dichtbij voorzieningen en in nabijheid van het bos. Door de ligging van het woonzorgcentrum hebben de toekomstige bewoners contact met de buurt en de natuur.

Gebouwen rondom binnentuin

In het ontwerp is dit contact verder versterkt door de ontwikkeling ook daadwerkelijk in de natuur in te bedden. Het complex bestaat uit een ensemble van 4 gebouwen die gesitueerd zijn rondom een binnentuin. Doorgangen verbinden de binnentuin met de omliggende tuin en nodigen uit tot een wandeling. Buurtbewoners worden uitgenodigd actief van de tuin gebruik te maken en daarin ook te participeren. Er kan bijvoorbeeld een door de buurt te onderhouden groentekas komen, een speelweide of een bewegingstuin. Hierdoor ontstaan aanleidingen tot ontmoetingen en sociale cohesie tussen mensen.

Toekomstbestendig

Vilente’s zorgconcept is gebaseerd op woongroepen van 10 bewoners. Iedere bewoner heeft een tweekamer appartement met eigen sanitair. De woongroep voorziet daarnaast in een ‘buurtkamer’ waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. De grootte van de individuele zorgappartementen is zodanig bepaald dat ze in de toekomst geschakeld kunnen worden tot ruime woonappartementen Wiegerinck heeft het gebouw zo duurzaam mogelijk ontworpen. 

Ontwerpteam

Het ontwerpteam naast Wiegerinck wordt gevormd door Bartels Ingenieurs, Ingenieursburo Linssen en Buro Poelmans Reesink, integraal in BIM uitgewerkt.

Projectgegevens

Naam project De Nieuwe Klinkenberg
Locatie Amsterdamseweg, Ede
Programma/functie 120 appartementen voor dementerenden
Architectenbureau Wiegerinck architecten
Projectteam Jarno Nillesen, Tom Vlemingh, Bert Muijres, Arlen van Rens, Inge Geurts,             Rogier Penning, Dennis Roijen
Opdrachtgever(s) Vilente, Ede
Landschapsarchitect Buro Poelmans Reesink
Adviseur constructie Bartels Ingenieurs
Adviseur installaties Ingenieursburo Linssen
Oplevering 2018
Bruto vloeroppervlakte 10.200 m2 m²
Beeld Wiegerinck architecten

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.