Winkels Amsterdam en Rotterdam

Winkels Amsterdam en Rotterdam

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-11-2006

Projectgegevens

Amsterdam
Architect Korth & Tielens architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Coco-mat, Amsterdam
Hoofdaannemer Heijmans IBC Servicebouw, Capelle a/d IJssel
Adviseur Constructies Adviesbureau Kaskon, Zoetermeer
Adviseur Installaties Kemp installatie
Oplevering augustus 2004
Bruto vloeroppervlak 378 m²
Bruto inhoud 798 m3
Bouwsom € 303.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier Puien Alupool ramen en deuren, Schiedam
Leverancier Gevelpleisterwerk Bronkhorst, Amsterdam

Rotterdam
Leverancier Licht en Luchtwand Heijmerink Wagemakers, Nieuwegein
Tekst Iris Knapen
Foto's Korth & Tielens architecten, Amsterdam en Noémie Coën

Korth & Tielens transformeerden een pand aan de Amsterdamse Overtoom en een pand in het Grotiushuis. Zij deden dit voor Coco-Mat, een bedden- en meubelspeciaalzaak.
De Amsterdamse winkelruimte ligt in de 19e-eeuwse schil van de stad. De gesloten gevel is opengebroken en grote puien geven de winkel een open, licht en transparant karakter. Doordat de puien in één vlak met het stucwerk op een stalen L-profiel zijn gelijmd, maakt de gevel een opmerkelijk gladde indruk. De achtergevel is voorzien van grote puien, waardoor binnen en buiten vloeiend in elkaar overlopen. Ook op meer gedetailleerd niveau zijn ingrepen gedaan om de horizontale en verticale ruimtewerking te vergroten.

Voor de winkel in Rotterdam is eenzelfde lijn gevolgd, maar dan geheel afgestemd op de specifieke eigenschappen van dit gemeentelijke monument, gebouwd in de jaren 1957-1960 door architect Bakker. De gevel op de eerste verdieping bleef ongewijzigd, op de begane grond is een nieuwe gevel met de oude vensterindeling aangebracht. Deze vliesgevel is gelijmd en aan de buitenzijde voorzien van dunne gelaste strips die voor een slanke belijning zorgen. De zonwering is geheel in de gevel opgenomen. In het interieur is de oorspronkelijke betonconstructie zichtbaar gemaakt en deels doorgebroken.
Beeldbepalend element is de achterwand in de vide waarvoor Korth & Tielens een alternatieve vorm van vitrage hebben bedacht in de vorm van lichtdoorlatende aluminium luiken. Deze worden zowel door dag- als door kunstlicht verlicht.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.