Woningbouw Floriande eiland 7 Hoofddorp

Woningbouw Floriande eiland 7 Hoofddorp

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-09-2007

Projectgegevens

ProjectarchitectenMaartje Lammers, Boris Zeisser
Medewerkers Vos (projectleider), Fieke Poelman, Sabrina Kers, Nora Rittmueller, Wouter Homs, Casper de Heer, Sylvain Grasset, Christian Schultze
Opdrachtgever Ymere ontwikkeling, Amsterdam
HoofdaannemerDe Raad Bouw, Katwijk
Adviseur constructie Adviesbureau voor bouwtechniek ABT, Delft
Adviseur bouwmanagement Ymere ontwikkeling
Start bouw Oktober 2004
OpleveringDecember 2005
Bruto vloeroppervlak 7500 m²
Differentiatie34 eengezinswoningen, 35 appartementen
Bouwsom € 5.400.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leveranciers:
Aluminium gevelbeplating Platinox, Maarheeze
Basaltstenen Dekker Natuursteen, Loosdrecht
Cumaru houten geveldelen A. van den Berg, Nieuwerbrug a/d Rijn
TekstPeter Visser
Foto'sGer van der Vlugt

Op papier is er weinig verschil tussen eiland 7 en de overige 11 eilanden van Floriande, maar zowel de stedenbouwkundige opzet als de architectonische invulling maken dit eiland, samen met eiland 8 tot de meest interessante. Stedenbouwkundig door het opsplitsen van het eiland in een brink en een woonpark, architectonisch door de sterke relatie met de natuur.

In het stedenbouwkundige plan van SeARCH is bijna het totale openbare gebied bij elkaar geveegd en samengevoegd tot een 400 meter lange en 42 meter brede brink, die ruimte biedt aan openbare wegen, groen, speelplaatsen en openbare parkeerplaatsen. Aan de lange zijden van de brink staan woningen, onderbroken door een appartementengebouw. De ingang van het eiland wordt gemarkeerd door een groter appartementengebouw.
De rest van het eiland wordt omschreven als een woonpark bestaande uit ruime kavels met vrijstaande en geschakelde woningen, ontsloten door kleine doodlopende straatjes. Parkeren geschied grotendeels op eigen terrein en bijna alle bergingen zijn in de woning opgenomen, niet ergens achter in de tuin. Deze maatregelen hebben geleid tot een vergroting van de kavels met zo’n 20% en dus een ruimer uitzicht en meer lucht om het huis.

Binnen dit stedenbouwkundige plan heeft 24H-architecture 35 appartementen en 34 eengezinswoningen gerealiseerd voor Ymere. In een latere fase kwamen daar nog eens 34 twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande woning aan de zuidzijde van de brink voor AM Wonen bij. De overige woningen op het eiland zijn ontworpen door SeARCH. In totaal staan er 266 woningen en appartementen.
De twee vijflaagse appartementengebouwen onderbreken de lange linten van de twee- en drielaagse eengezinswoningen aan de beide zijden van de brink. Naast het gebouw aan de noordzijde staan acht woningen, de 26 andere woningen staan erachter, in het woonpark. In tegenstelling tot de andere woningen in het woonpark hebben deze wel een berging in de tuin.
Om de stedenbouwkundige ambitie van het woonpark waar te maken, heeft 24H-architecture ingezet op ‘bouwkundig groen’, gevels met, naast een culturele component, een sterke relatie tot de natuur. De gevels van de woningen zijn uitgevoerd in Chinees basaltsteen dat middels verlijming is bevestigd, houtwerk en goudkleurige aluminium beplating. Afhankelijk van de positie is de gekloofde of de gezaagde zijde van de basaltsteen als zichtzijde gebruikt.
De aluminium beplating is voorzien van een bladpatroon in noppen van verschillende afmetingen en gebaseerd op de bladvorm van een plataan. Waar aluminium is toegepast als hekwerk is het patroon aangebracht door middel van gaten in plaats van noppen. Door het gebruik van deze materialen zijn expressieve gebouwen ontstaan, een mooi contrast met de juist ingetogen architectuur op de rest van het eiland.

Details
Naast de materialisatie is veel aandacht besteed aan de detaillering. Waar de sterke verticale geleding van het project doorbroken wordt, is dit door toevoeging van extra elementen gecorrigeerd. Bij de trappenhuizen van het appartementenblok aan de noordzijde is dit gedaan met houten latten, bij de balkons van het blok aan de zuidzijde is een staalconstructie voor de balkons gezet.
De acht woningen aan de brink vormen echter weer een uitzondering op die verticaliteit, hier vindt een stapsgewijs verloop plaats in de overgang naar de meer horizontale bebouwing ernaast.
Er is daarnaast veel aandacht besteed aan de aankleding van de hallen van de appartementengebouwen. De huisnummers zijn in bladvorm op de voordeuren van de woningen aangebracht.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.